2045-ben már robotokkal is házasodhatunk a jóslat szerint

Startlap - Startlap
Néhány évtizede még utópiának számított egy olyan világ, melyben robotok veszik át az ember helyét. Ma pedig a friss előrejelzések szerint a robotok a közeljövőben olyan szerepeket is betölthetnek, melyeket eddig csak emberek voltak képesek.

A LEADING nevű cég humanoid robotkísérletekbe kezdett: állításuk szerint néhány évtized választ el minket attól, hogy robotokkal akár házasságot is köthessünk.

Dr. David Hanson, a cég egyik kreatív agya osztotta meg ezen véleményét az újságírókkal. Az ő nevéhez fűződik az életszerű, Sophia nevű robot megalkotása.

Testi vágyak kielégítésére szolgáló robotok már léteznek.

A fejlesztő szerint azonban a jövő robotemberei érzelmi igényeinket is képesek lesznek lefedni. A robotika szakértője azt az álláspontot képviseli, hogy a mesterséges intelligenciával rendelkező robotok és az emberek közt ne húzzunk éles határvonalat. Szerinte a jövő kiberembereit 2045-re megilletik a személyiségi jogok is. Ami azt jelenti, hogy házasodhatnak és szavazati joggal is rendelkezhetnek.

Dr. Hanson a PlayStationnel közösen dolgozta ki Az élő mesterséges intelligencia rendszerek és az androidok társadalma című tanulmányát. Első hallásra meredeknek tűnik, de a szakértők szerint nem állunk messze ettől.

A szerző óva int attól, hogy a robotokat másodrangú szerkezeteknek tekintsük. Úgy véli, ez veszélyes lehet, mivel elérkezhet egy fordulópont, amikor a robotok önnön tudatukra ébredve fellázadnak másodlagos szerepük ellen. Dr. Hanson véleménye szerint ez 2038-ban már be fog következni.

 

 

Ez is érdekelhet

képcím

Filmek, melyek rosszul jósolták meg a jövőt

képcím

Orbán korábbi államtitkára szerint, aki nem vállal gyereket, azt...

képcím

Ez lesz a jövő? Íme a Google-vezér repülő autója