Június 9-én lesz a 2024-es EP- és önkormányzati választás

Startlap - Startlap
A kormány összekapcsolta az Európai Parlament képviselőiről és az önkormányzatok irányításáról szóló választást.

Jövőre június 6. és 9. között kell megtartani az európai parlamenti választásokat. Az időpontról az uniós nagykövetek döntöttek a Tanács soros elnökségét betöltő Svédország közleménye szerint..

Mivel azonban a kormány az Alaptörvény 11. módosításával összekapcsolta az Európai Parlament képviselőiről és az önkormányzatok irányításáról szóló két szavazást, Magyarországon 2024. június 9-én nemcsak a következő ciklus EP-képviselőiről dönthetünk majd, hanem aznap lesznek a magyarországi önkormányzati választások is – írja a hvg.hu.

EP: nemzeti pártok versengenek

Európai parlamenti választásra ötévente kerül sor. A választásokat követően az Európai Parlament szavaz az Európai Bizottság – az EU végrehajtó szerve – új vezetőjének megválasztásáról, valamint a biztosok teljes testületének jóváhagyásáról – olvasható az MTI ismertetőjében.

A választásokon nemzeti pártok versengenek, ám az európai parlamenti képviselők megválasztásuk után nemzetek feletti képviselőcsoportok tagjai lesznek. A legtöbb nemzeti párt európai szintű politikai párthoz kapcsolódik.

A parlamentnek jelenleg 705 képviselője van. A legkevesebb képviselője, hat, Máltának van. A legtöbb, 96, pedig Németországnak.

A legutóbbi választások alkalmával, 2019 májusában 751 képviselő került be a testületbe, azonban a létszám az Egyesült Királyság kilépését követően 705-re csökkent. A képviselői helyek elosztását az európai uniós szerződések határozzák meg.

Az európai parlamenti választásokat az egyes tagállamok választási szabályai szerint bonyolítják le.

 

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Ez is érdekelhet

képcím

Ellopták a pannonhalmi Radnóti-szobrot

képcím

A toxikus nagyszülők negatív hatása az unokákra: Nem is...

képcím

Gyöngyöt pohárba, tányérra! – Kényeztető desszertek...