4,6 százalékkal nőtt 2022-ben a magyar gazdaság

Startlap - Startlap
A negyedik negyedévben azonban csak 0,4 százalékkal bővült a gazdaság teljesítménye az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az előző negyedévhez képest pedig 0,4 százalékkal csökkent a gazdaság teljesítménye.

Magyarország bruttó hazai terméke (GDP) 2022 negyedik negyedévében a nyers adatok szerint 0,4 százalékkal, a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint 0,9 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző negyedévhez képest – a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint – a gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal csökkent. 2022-ben a GDP volumene 4,6 százalékkal növekedett.

A növekedéshez több nemzetgazdasági ág hozzájárult, leginkább az ipar és a piaci szolgáltatások. Az iparon belül különösen a közúti jármű, illetve a villamos berendezés gyártása, a piaci szolgáltatások közül pedig főként az ingatlanügyletek, valamint a szállítás, raktározás bővülése volt jelentős az egy évvel korábbihoz mérten. A növekedést főként a mezőgazdaság jelentős visszaesése fékezte.

A nemzetgazdaság teljesítménye 2022-ben a nyers és a szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint egyaránt 4,6 százalékkal meghaladta az előző évit.

Nagy Márton: Kivételesen teljesített a magyar gazdaság 2022-ben

A gazdaságfejlesztési miniszter közleményben reagált a friss GDP-adatokra. Nagy Márton szerint „a háború és a magyarok által elutasított, káros brüsszeli szankciók sújtotta gazdasági válsághelyzetben is kivételesen teljesített a magyar gazdaság”. Hozzáteszi: a 4,6 százalékos gazdasági növekedéssel a legjobban teljesítő országok első harmadába tartozik az Európai Unióban Magyarország, és egyben a rendszerváltozás utáni időszak 6. legmagasabb növekedését produkálta a magyar gazdaság.

A 4,6 százalékos gazdasági növekedés a V4-országok között a második legnagyobb bővülést jelenti (szorosan Lengyelország mögött), miközben a válság ellenére is megmaradt a növekedési többletünk, hiszen az EU (3,6 százalék) és az Eurózóna (3,5 százalék) átlagát is felülmúlta a magyar gazdaság bővülése. Ráadásul a zsinórmértéknek tekinthető német gazdasági növekedésnél (1,9 százalék) két- és félszer jobban nőtt a magyar gazdaság teljesítménye – olvasható a közleményben.

(MTI)

Címlapkép: Getty Images

Ez is érdekelhet

képcím

ATV: Feljelenti a kormány a Spart

képcím

Nagy Márton berendelte a Spar vezetőjét

képcím

Kedd éjjel leváltották Varga Mihályt a gazdasági kabinet...