1TV: a börtön elől megszökött, volt macedón kormányfő most Orbán otthonában lakik

A hírt egyelőre nem erősítette meg senki.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2018-11-14 12:36

Fotó: MTI/EPA/Aleksandar Kovacevski

A macedón 1TV azt állítja, hogy miután Nikola Gruevszki bukott macedón kormányfő – aki menedékkérelmet nyújtott be Magyarországon – az első éjszakáját a budapesti Corinthia Hotelben töltötte, jelenleg Orbán Viktor otthonában tartózkodik. A 444.hu számolt be a hírről, amit hivatalosan még nem erősítettek meg.

Sajtóértesülések szerint Gruevszkinek nincs útlevele, mert azt még korábban elővigyázatosságból elvették tőle az ellene folyó eljárások miatt. Ezek alapján viszont a törvény szerint jelenleg a tranzitzónában kellene várakoznia. Kérdés tehát, hogyan érkezett Magyarországra a bukott kormányfő. Szijjártó Péter sajtótájékoztatón azt mondta, nem mondhatja el, hogyan jutott be útlevél nélkül a körözött Gruevszki.

A 444.hu azt írja, Gruevszki szoros kapcsolatot ápolt Orbán Viktorral: Arthur Finkelstein közös tanácsadójuk volt, továbbá Gruevszkitől ered a Stop Soros kampány ötlete is. A magyar miniszterelnök tavaly ősszel személyesen kampányolt macedón barátja mellett, amit azzal indokolt, hogy mindkettejük számára a nemzet az első, és ő is visszautasítja a migránsokat.

 

A volt macedón miniszterelnök a Facebook-oldalán maga jelentette be, hogy Budapesten tartózkodik, és menedékjogot kér Magyarországtól. Üzenetében azt írja: az elmúlt napokban több halálos fenyegetést kapott, de soha nem adja fel. “Mindig hű maradok Macedóniához” – tette hozzá.

Nikola Gruevszki 2006 és 2016 között volt Macedónia miniszterelnöke, ahol viszont a héten elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem kezdte meg kétéves börtönbüntetése letöltését, amelyet hivatali visszaélés miatt szabtak ki rá.

Nikola Gruevszkit májusban ítélték el hivatali visszaélés miatt. Az ítélet szerint Gruevszki miniszterelnökként befolyást gyakorolt egy páncélozott Mercedes beszerzésére kiírt pályázat kimenetelére, és a győztesnek kihirdetett autókereskedő utólag jutalékot fizetett neki, illetve ő maga személyes használatra is igénybe vette a luxusautót. A 600 ezer euró (192,85 millió forint) értékű Mercedes megvásárlására 2015-ben derült fény, amikor az akkor még ellenzéki – azóta kormányfővé választott – szociáldemokrata Zoran Zaev nyilvánosságra hozta Gruevszkinek és a kormány több magas rangú tisztségviselőjének illegálisan lehallgatott telefonbeszélgetéseit. Az eljárás során perdöntő bizonyítékká vált Gruevszkinek és az akkori belügyminiszternek az egyik telefonbeszélgetése, amelyben a gépjármű megvásárlásáról esik szó.

A politikusnak múlt csütörtökön kellett volna megkezdenie börtönbüntetésének letöltését. A döntést – amely szerint azonnal börtönbe kell vonulnia – a múlt hét végén és hétfőn többször is megpróbálták kézbesíteni a volt kormányfőnek, ám Gruevszkit sehol sem találták, ezért hétfő késő délután elfogatóparancsot adtak ki ellene.

 

(Forrás: 444.hu, MTI)

Mai nap hírei

Kétszázezer forintot kell fizetnie annak, akinek nincs negatív koronavírus tesztje

metropol.hu8 órája

Szabadon garázdálkodnak a vaddisznók Somogyban – már milliós a kár

agroinform.hu12 órája

Ricky Martin kissé mellényúlt új külsejével: de férje imádja az átalakulást

joy.hu13 órája

A magyar a vakcina mögött: Karikó Katalin, akinek a nevét az egész világ megismerte

unilife.hu17 órája

Rendkívüli bejelentést tett Szijjártó Péter a vakcinákról

demokrata.hu18 órája

Brókerbotrány: nincsen felelőssége az államnak

tozsdeforum.hu19 órája

Az Alaptörvény szerinti tulajdonhoz való jogot sérti

transpack.hu19 órája

Christoph Európa felé tart

koponyeg.hu19 órája