18 holttestet találtak egy görög erdőtűz helyén

Startlap - Startlap
A tragédia egy elhagyatott észak-görögországi környéken történt, ahol napokon át lángolt a növényzet. Mindeközben több tucat kórházi beteget egy tengeri kompra kellett menekíteni az újabb tűz elől.

Tizennyolc ember, vélhetően illegális bevándorlók elszenesedett holttestét találták meg egy görögországi erdőtűz helyén – jelentette be kedden a görög tűzoltóság.

A tragédia egy elhagyatott észak-görögországi környéken, Avantasz falutól délre történt. A térségben napokon át lángolt a növényzet – írja az MTI.

Évrosz prefektúrán át halad a Törökországból Európába vezető egyik jól ismert migrációs útvonal, s mivel a térségbeli lakosok között nem tartanak nyilván eltűnteket, a hatóságok feltételezik, hogy migránsok válhattak a lángok áldozatává.

Tűzoltó helikopter az Athén közelében fekvő Filiben pusztító erdőtűz helyszínén 2023. augusztus 22-én. A száraz és szeles időjárás miatt a térségben tomboló tüzet nem sikerült még megfékezni. Fotó: MTI/Kósztasz Cironisz

Tengeri kompra menekítették a kórházi betegeket

Több tucat kórházi beteget egy tengeri kompra kellett kimenekíteni kedden reggel a Görögország északkeleti részén, a török határ közelében fekvő Alekszandrúpolisz kikötővárosában négy napja tomboló erdőtűz miatt – közölte a helyi tűzoltóság.

A hatóságok szerint 65 beteget a városi egyetemi kórházból kerekesszéken és hordágyakon evakuáltak a kikötőben horgonyzó tengeri kompra, amelyet azonnal tábori kórházzá alakítottak.

Az idős betegek a hajóétterem padlóján szétszórt matracokon feküdtek, az ápolók hordágyakon fekvő betegeket láttak el, egy kanapén ülő férfi pedig saját infúzióját tartotta a kezében.

Több száz tűzoltó igyekszik megfékezni a város közelében szombaton felcsapott lángokat, amelyek a viharos erejű, forró szél miatt gyorsan szétterjedtek, füstfelhővel borítva be a várost, és élénk vörösre festve az éjszakai égboltot.

A görög-török határ menti Évrosz régióban több település lakóit evakuálták, miután a hatóságok arra figyelmeztettek: magas a kockázata, hogy a következő napokban újabb erdőtüzek keletkeznek a térségben.

Az Athéntól északra fekvő Évia szigetén, a fővárostól északnyugatra elterülő Boiótia régióban, valamint az égei-tengeri Kikládokhoz tartozó Kithnosz szigetén szintén több erdő- és bozóttűz pusztít jelenleg is.

Ez is érdekelhet

képcím

Világbajnok a magyar férfi vízilabda-válogatott

képcím

Történelmi evakuálása van folyamatban Rodoszon, közel száz...

képcím

Összeütközött két vonat Görögországban - tovább nőtt a...