100 ezer embert evakuálnak Balin a kitört Agung vulkán miatt

A repteret is lezárták már.

Szerző: Startlap

Forrás: startlap.hu | 2017-11-27 08:26

Lezárták Bali repterét a kitörésre készülő Agung vulkán miatt, az indonéz katasztrófavédelmi hatóságok elrendelték a vulkán körüli zónában tartózkodó mintegy 100 ezer ember evakuálását.

Bali nemzetközi repterét hétfőn a kora reggeli órákban lezárták, miután a füst elérte a légteret. 445 járatot töröltek, így mintegy 59 ezer utazó rekedt a szigeten – közölte Arie Ahsanurrohim, a reptér szóvivője. A lezárás kedd reggelig marad érvényben, de a hatóságok hat óránként felülvizsgálják a helyzetet.

100 busszal szállítják a repülőtér és a kompok között a szigeten rekedt utasokat. A turisták a komppal eljuthatnak a szomszédos Java szigetre, ahonnan már szárazföldön utazhatnak a legközelebbi reptérig.

A vulkán szombat este egy alkalommal, majd vasárnap háromszor is kitört, kráteréből a hamu mintegy négyezer méteres magasságba lövellt fel, és térségében sűrű, fekete füst gomolygott. A hatóság jelentése szerint az Agung szürke hamut szór a térségre, és 12 kilométeres távolságból “kisebb, szórványos robbanások hallatszanak”. A kráterből az éjszaka lángok is felcsaptak, ami arra utal, hogy “bármikor újabb kitörések történhetnek”.

Szombaton és vasárnap csak néhány Balira tartó és Baliról induló járatot töröltek, mivel a füstfelhő akkor még kelet felé tartott a szomszédos Lombok irányába és nem veszélyeztette a légteret.

A több mint 3 kilométer magas vulkán már szeptember közepén is egy küszöbönálló kitörés jeleit mutatta, emiatt a környékén fekvő falvakból több mint 130 ezer ember menekült el, 25 ezren azóta is menekültszállásokon élnek. Az Agung tevékenysége azonban később alábbhagyott, és sokan visszatértek lakóhelyükre.

A szakértők szerint a korábban becsültnél nagyobb kitörés lehetséges, ezért a vulkán körüli veszélyzónát hétfőn bővítették ki 7,5 kilométeresről 10 kilométeresre. A zóna méretének növelésével 22 falu és mintegy 90-100 ezer ember vált érintetté. Mintegy 40 ezer embert evakuáltak már, a többiek azonban maradtak, mert biztonságban érzik magukat vagy nem akarják hátrahagyni állataikat. Most a hatóságok átfésülik a régiót, hogy meggyőzzék őket a távozásról. Ha szükséges, erőszakkal evakuálják őket.

Az Agung legutóbb 1963-ban tört ki, több mint 10 kilométeres magasságba lövellve ki hamuoszlopot. Az akkori vulkánkitörésben mintegy 1200 ember életét vesztette.

Fotó: MTI/AP/Firdia Lisnawati

 

Forrás: MTI

Címlapfotó: MTI/EPA/Roni Bintang

Mai nap hírei

Soha nem találnád ki, kivel élt George Clooney a leghosszabb ideig

unilife.hu3 órája

Rakonczay sírva mesélt a mentésről

eletforma.hu5 órája

23 éves, dolgozó fiatalt interjúvoltak a HírTV-ben, de elfelejtették közölni, hogy ő a Fidelitas közép-dunántúli vezetője

444.hu6 órája

Koronavírus: Kevesebben fertőződtek meg és a halottak száma is csökkent

168ora.hu10 órája

Schobert Lara csak Jack-kel szereti a kólát, noha még nincs 18

ifaktor.hu12 órája

A férfiak intim daganatairól

szimpatika.hu13 órája

Olcsóbb iPhone érkezhet áprilisban

digitalhungary.hu15 órája

Katalin hercegnét alaposan meglepte Harry és Meghan

joy.hu16 órája