Új lakást vennél? Itt az utolsó jó lehetőség!

Külső forrás -
Nem látszik az áfa-csökkentés az új lakások árain, sőt azok a csökkenés helyett inkább emelkedtek.

A fajlagos árak 3,8 százalékkal mentek fel a 17 százaléknyi áfamegtakarítás ellenére, de egyes projektekben 20 százalékos drágulással is lehet találkozni – derül ki a Budapesti Lakáspiaci Riport legfrissebb elemzéséből. 

Idén év elején két, az új lakások árait közvetlenül és jelentősen befolyásoló döntés lépett életbe. Az új lakások áfájának 27%-osról 5%-osra mérséklése az árcsökkenés irányába hatott. A CSOK-intézkedések – közülük is kiemelkedően a 3 gyereket vállalók számára kínált 10 milliós szuper-CSOK – a kereslet növelésével az új lakások piacán árfelhajtó erővel bírtak. A Budapesti Lakáspiaci Riport mintegy háromezer egyedi lakásadata lehetővé teszi, hogy megvizsgáljuk az ellentétes irányba ható intézkedések eredőjét a fővárosi, legalább négylakásos épületben eladásra kínált társasházi lakások esetében. 

Az elemzés azoknak a lakásoknak az árváltozását érintette, amelyek novemberben, az intézkedések bejelentése előtt, valamint február végén is eladóak voltak, és az értékesítő nyilvánossá tette az árukat. Az adatbázisban 37 projektben 518 ilyen lakás található. Ezek átlagos bruttó ára a mintegy 17%-nyi áfa-csökkentés ellenére 29,8 millió forintról (466 eFt/nm) 30,9 millió forintra (483 eFt/nm), 3,8%-kal emelkedett.

 

A témáról bővebben itt olvashat.

 

 

Ez is érdekelhet

képcím

Hogyan kapcsolódott Puskás, Kocsis és Czibor a Manchester United...

képcím

La Liga: Több ígéretes tippet is találtunk a Barcelona-Sevillára

képcím

Általában gazként bánnak vele, pedig jóval többet ér