Rossz hírt közölt Zacher Gábor: rengeteg magyart érint

Külső forrás -
A Pénzcentrum megnézte, mi jellemző a magyarok gyógyszerfogyasztási szokásaira, és mennyit költünk átlagban a gyógyszerekre.

Sok gyógyszer kevésbé hatékony, mint amennyire annak gondoltuk – figyelmeztettek a közelmúltban neves szakemberek.  Sőt, egyes becslések szerint a vényköteles gyógyszerek a harmadik legnagyobb halálokozók a rák és a szívbetegségek után. 

A legnagyobb veszélyben azok lehetnek, akik több orvosságot is szednek párhuzamosan. Ugyanis minél több gyógyszert szed valaki, annál több esély van arra, hogy mellékhatások fognak fellépni. Ezeket a tüneteket azonban félreértelmezhetik az orvosok, amire újabb pirulákat írhatnak fel.

Az elmúlt években nőtt a gyógyszerfüggők száma Magyarországon. Legnagyobb mennyiségben hashajtót, altatókat, nyugtatót és orrcseppet szedünk.

Becslések szerint 100 ezer hashajtófüggő, 70 ezer altató- és nyugtatófüggő, és közel 25 ezer orrcseppfüggő van ma Magyarországon. A növekvő gyógyszerfüggőség egyik oka az internet megjelenése, ahol nemcsak plusz információkat kaphatunk a gyógyszerekről, hanem (többnyire feketén) meg is vásárolhatjuk azokat  – mondta el a Pénzcentrum megkeresésére Zacher Gábor toxikológus.

 

A témáról bővebben itt olvashat.

Ez is érdekelhet

képcím

Ingatlan-adásvétel: új típusú csalás jelent meg Magyarországon

képcím

Jamie Carragher szerint Haaland klubot tévesztett

képcím

Töretlen népszerűséggel viszik a paneleket a lassuló...