Ropogós számok: hatalmasat nyertek a volt devizahitelesek

Külső forrás -
ddig csak becsléseink voltak erről, mára azonban pontosan is kiderült: a tavaly végrehajtott deviza- és forinthiteles elszámolások összesen kicsivel több mint 3,6 millió hitelszerződést érintettek, ebből "mindössze" 1,6 millió hitelszerződés él.

Csaknem 92 ezer szerződésnél olyan nagy volt az elszámolási összeg a fennálló tartozáshoz képest, hogy a szerződés megszűnt. A tavaszi (devizaalapú) elszámolások során 764 milliárd forintot, az őszi (többnyire forinthiteles) elszámolások során pedig 31 milliárd forintot kaptak az ügyfelek. A svájci frank alapú lakáshitelek átlagos, havi törlesztőrészlete 26 100 forinttal, 25%-kal csökkent az elszámolások hatására, az azóta végbement forintkamat-csökkenés pedig még tovább apasztotta őket. 

A tavalyi deviza- és forinthiteles elszámolások összesen 3 602 075 hitelszerződést érintettek – derül ki az MNB nemrég közzétett Félidős jelentéséből. E dokumentumban bukkant a Portfolio.hu azokra a számokra is, amelyek szerint az egyoldalú kamatemelések és részben az árfolyamrés miatt a törvényben elrendelt elszámolások 

  • 1,866 millió devizaalapú és 1,724 forinthitel szerződést érintettek,
  • mindössze 12 176 volt devizában törlesztett hitelszerződés,
  • 91 662 ezer darab szerződést maguk az elszámolások szüntettek meg azáltal, hogy nagyobb volt az elszámolási összeg a fennálló tartozásnál.

A témáról bővebben itt olvashat.

Ez is érdekelhet

képcím

Zöldséges rakott karaj

képcím

A Mikromat is kipróbálható a Kutatók Éjszakáján

képcím

Így csinálhatsz okosotthont a lakásaidból