Gazdaság 2016. október 27.

Pál Ferenc atya 4 pontos nyugdíjparancsolata

Gazdaság 2016. október 27.
 Pál Ferenc atya elárulta, mi az a négy pont, ami mentén elkezdhetünk gondoskodni magunkról rövid és hosszú távon is.

Pál Ferenc, katolikus pap és mentálhigiénés szakember egy konferencián osztotta meg a hallgatóságával, mi az a négy lépésből álló folyamat, amely révén elérhetjük, hogy jól bánjunk magunkkal (is) és képesek legyünk az öngondoskodásra – írja a Pénzcentrum.hu.

A magyar társadalomra jellemző, hogy a többség az államtól várja a nyugdíjat annak ellenére, hogy tudják, erre nem számíthatnak. Ezt hívják  tanult tehetetlenségnek, amit felnőttként nem könnyű leküzdeni, de nem is lehetetlen. Pál Ferenc szerint  bárki megkbírkózhat a feladattal, ha  a következő négy lépésre elszánja magát:

  • A folyamat egy élménnyel szokott kezdődni, mint például egy olyan esemény, amikor rászorulunk arra, hogy magunkat lássuk el. Azonban ez önmagában nem elég, ehhez kapcsolódóan szükség van a megvilágosodásra, a felismerésre is, vagyis, hogy rájöjjünk arra, hogy most nekünk kell lépnünk.
  • A második lépés az, hogy hogyan kell ezt megtenni. Mivel erről jellemzően nincs korábbi tapasztalatuk, ezért segítségre, útmutatásra van szükségünk.
  • A harmadik lépés szerint bátorításra van szükségünk, enélkül ugyanis nehéz egyedül belevágni az öngondoskodásba.
  • A negyedik és egyben utolsó lépés pedig az, hogy ünnepeljük meg azt, hogy sikeresen tudunk gondoskodni önmagunkról. Ha ezt elmulasztjuk, akkor elmarad annak az élménye, hogy jól döntöttünk, ennek köszönhetően pedig a következő öngondoskodással kapcsolatos kérdésben könnyen előfordulhat, hogy nem a takarékosság mellett döntünk.

 

A témáról bővebben a Pénzcentrum.hu oldalán olvashat.

 

Keresés az oldalon