Gazdaság 2016. március 08.

Őket ellenőrzi kiemelten a NAV - íme, az idei terv

Gazdaság 2016. március 08.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) idén is meghatározta azokat a kiemelt vizsgálati célokat és főbb ellenőrizendő tevékenységi köröket, amelyekre fokozott figyelmet fordít idén.

Az adóhivatal minden év elején közzéteszi az adott évre meghatározott ellenőrzési irányait, szempontjait tartalmazó tájékoztatóját. Az idén február 17-én kiadott 2016-os ellenőrzési irányelveket különösen a szigorúan ellenőrzött iparágakban, nagy kockázatú területeken tevékenykedő vállalkozásoknak érdemes áttekinteni – írja a Mazars legfrissebb jelentésében.

A cég összefoglalója szerint 2016-ban a NAV kiemelt célja a gazdaság fehérítése, a csalárd szándékkal létrehozott értékesítési láncok felderítése, a közúti áruforgalom ellenőrzése, valamint a költségvetési bevételek versenysemleges biztosítása. A korábbi évekhez képest jelentős újdonságot hoznak az adózói minősítések mentén elváló vizsgálatok. A megbízható adózóknál megelőző jellegű ellenőrzések várhatók, amelyek tájékoztatással ösztönözik a szabályok betartását, a kockázatos adózóknál azonban visszatartó és kényszerítő jellegű ellenőrzéseket, a nagy adózóknál pedig folyamatos, magas szintű kontrollt ígér az adóhatóság.

 

A témáról bővebben itt olvashat.

Keresés az oldalon