Gazdaság 2016. október 25.

Fájni fog az ország legfurcsább adóemelése

Gazdaság 2016. október 25.
Minden autóst érint.

A benzin és a dízel literenkénti ára bő egyéves csúcsára emelkedett a piaci folyamatok hatására, és csak hab a tortán az október elsején életbe lépett jövedéki adóemelés, melynek  következménye épp a következő hetekben lesz kínzó – írja a Portolio

A nyáron elfogadott adótörvények értelmében ugyanis ha a Brent olaj hordónkénti világpiaci ára 50 dollár alatt tartózkodik, a benzin és a petróleum esetében a jövedéki adó literenként 5, a gázolajé literenként 10 forinttal emelkedhet. Erre rakódik még rá a többlet áfatartalom.

Az adóemelés pont egy érdekes helyzetben érkezett: az olaj világpiaci ára ugyanis emelkedő pályán volt, melynek egyenes következménye az áremelkedés a kutakon. Mivel azonban a törvényben meghatározott Brent típusú olaj negyedévenkénti ára 50 dollár alatt volt, ezért élesedett az adóemelés. Ezzel pedig prociklikussá vált az új adóintézkedés, pedig a negyedéves felülvizsgálat épp ezt akarta elkerülni. Egy negyedéves gyakorisággal megállapított adótartalom azonban természeténél fogva nem tudja lekövetni a piaci folyamatokat – írja a lap.

Az adóintézkedés káros jellegét Virovácz Péter, az ING Bank elemzője is jelezte kommentárjában, amikor úgy fogalmazott, hogy egy esetleges 60-70 dolláros olajárnál  is ugyanúgy rajta marad az adó az üzemanyagokon, vagyis még inkább megdrágul a benzin. Könnyen előállhat, hogy három hónapon keresztül az olaj- és így az üzemanyagárak is emelkednek, és ezt még egy 5 és 10 forintos adóemelés és annak áfatartalma is sújtja.

Egy ilyen helyzetben megkérdőjeleződik az olajárhoz kötött adóváltozás relevanciája és szükségessége – írja a Portfolio.

 

(Forrás: Portfolio)

Keresés az oldalon