Aggódhatnak a nyugdíjuk miatt a nők

Külső forrás -
A magyar nők 78 százaléka azt gondolja, nyugdíjasként rosszabbul fog élni, mint dolgozó nőként. Ugyanakkor hazánkban csak 27 százalékuk rendszeres megtakarító, aki gondoskodik nyugdíjas éveiről, míg partnerükre ebben a kérdésben 57 százalékuk számít.

A nők többsége a nyugdíjas évekre egyfajta lehetőségként tekint – derül ki az Aegon nyugdíjkutatásából. A női válaszadók 50 százaléka szeretne új hobbit felfedezni, 57 százalék több időt tervez tölteni a családjával és a barátaival, míg 62 százalékuk többet szeretne utazni nyugdíjasként.

A tervek azonban sokszor messze állnak a valóságtól, ennek pedig a nők társadalomban betöltött szerepe az egyik oka. A család és a gyermekvállalás miatt ők szakítják meg évekre a karrierjüket, közülük sokkal többen dolgoznak részmunkaidőben – ráadásul azonos munkakörben még mindig sokszor alacsonyabb fizetést kapnak, mint a férfiak. A KSH adatai szerint ez a különbség hazánkban az utóbbi években ismét növekszik, átlagosan 13,2 százalékkal alacsonyabb bérért dolgoznak a nők Magyarországon. Ezen okok miatt a nők nyugdíja várhatóan alacsonyabb lesz, miközben a család és a munka mellett saját nyugdíjas éveik anyagi biztonságáról is gondoskodniuk kellene.

 

A témáról bővebben itt olvashat.

Ez is érdekelhet

képcím

Elő a serpenyőt! Süssünk fokhagymás csirkemellet sok spárgával!

képcím

Adele találkozott álmai férfijával a Grammy-n

képcím

Három éve nem történt ilyen Erling Haalanddal