Szinte biztosan lesz nyeretlen csapat a vb-döntőben

Startlap - Startlap
Mármint olyan válogatott, amelyik még sohasem nyert világbajnokságot.

Amíg az egyik ágon Uruguay–Franciaország mérkőzést rendeznek a világbajnokság negyeddöntőjében, addig a másikon Oroszország–Horvátország találkozó lesz. Ez leginkább azért érdekes, mert amíg az előbbi párosítás mindkét válogatottja nyert már vb-t – a dél-amerikaiak kétszer, a franciák egyszer –, addig a másik két csapat még egyszer sem, ráadásul még Szovjetunióként és Jugoszláviaként sem.

Ez a tendencia egyébként jellemzi a mostani tornát, az eddigi győztesek közül ugyanis Spanyolország, Argentína, Németország is kiesett, míg Olaszország ki sem jutott a vb-re. Ez persze nem azt jelenti, hogy leáldozott volna a nagycsapatok csillaga, de közel állnak hozzá. Az ugyanis biztos, hogy az Anglia, Horvátország, Kolumbia, Oroszország, Svájc, Svédország hatosból az egyik válogatott bejut a fináléba, mivel mindegyik csapat egy ágon szerepel. Közülük pedig csak Anglia nyert már vb-t (1966), vagyis elég egy aprócska botlás az angoloktól, és máris megvan a nagy meglepetés.

A többiek legfeljebb csak megközelíteni tudták a világbajnoki sikert. Kolumbiának eddig a negyeddöntő volt a csúcs, Svájcnak szintén, míg Horvátországnak legnagyobb sikere az 1998-as bronzérem volt, Svédország pedig két bronzérem mellett egy ezüstöt is begyűjtött. A házigazda Oroszország már most megdöntötte saját csúcsát, Oroszországként ugyanis még csak a csoportkörből sem jutottak tovább korábban – Szovjetunióként pedig a negyedik helyig jutottak.

Most Anglián a sor, hogy megmentse a nagyok becsületét, de addig hosszú és rögös még az út.

Ez is érdekelhet

képcím

Foci-Eb 2024: spanyol-angol döntőt rendeznek

képcím

Tizenegyespárbajban elődöntőbe jutott Anglia

képcím

Bellingham megmentette, Kane továbbfejelte az angolokat