Az ülőmunka miatt lett beteg – egy prosztatagyulladás története

Startlap - Szponzorált tartalom
27 év folyamatos ülőmunka miatt kialakult betegsége pokollá tette Gábor életét.

Gábor már egészen kisgyerekként imádta az autókat, gyermekkora nagy részét játékautók között töltötte, a jogosítvány megszerzése után pedig a világ tetején érezte magát. Nem is volt számára kérdés, hogy hivatásként is a hobbiját, a vezetést fogja választani: már húszévesen kamionsofőrként dolgozott, és 27 éve fogja a kormányt. E kalandos közel három évtized alatt egy percig sem unatkozott: bejárta szinte egész Európát, gyakran járt az Egyesült Királyságban, Németországban, de többször még északra, a skandináv országokba is eljutott – és egy pillanatig sem jutott eszébe, hogy amellett, hogy imádja a munkáját,

komoly veszélynek teszi ki magát azzal, hogy napi kilenc-tíz órákat tölt a volán mögött ülő helyzetben.

Pedig voltak erre utaló jelek, amelyek jöttek-mentek. Egyre gyakrabban ébredt arra az éjszaka közepén, hogy már-már fájdalmasan erős vizelési ingere támadt, aztán – eleinte még csak enyhébb – fájdalmat is érzett, amikor könnyített magán. Később azonban ez a kellemetlen érzés egyre erőteljesebbé vált, és nem egészen két hét alatt szinte az elviselhetetlenségig fokozódott, majd magától elmúlt. A tünetek sajnos évente többször is visszatértek. Fogalma sem volt, hogy mi lehet a fájdalmainak az oka. Az orvosát is csak évek múltán kereste fel, amikor már az egész napi hangulatára rányomta a bélyegét a folyamatos, megmagyarázhatatlan eredetű, sugárzó fájdalom. Mint kiderült, évek óta prosztatagyulladása volt, amelyet ráadásul élete egyik legnagyobb szenvedélye, a munkája okozott. Gábor nem tudta, hogy károsíthatja az egészségét, ha évtizedeken át a nap nagy részét egyetlen pozícióban, szinte mozdulatlanul ülve tölti.

Érdemes odafigyelni a tünetekre a súlyosbodás előtt
Fotó: Getty Images

Bár a prosztatagyulladást okozhatja bakteriális fertőzés is, Gábor esetében nem erről volt szó. Nála a folyamatos ülőhelyzet és a kevés testmozgás következményeként alakult ki az úgynevezett krónikus kismedencei fájdalom szindróma. A prosztata és az egész kismedence keringése lelassul ebben a pozícióban, így az immunrendszer számára nehezebben elérhetővé válik. A pangó szervben a folyamatos nyomás hatására gyulladás alakul ki. Ez a gyulladás állandósulhat, vizelési zavarokat és fájdalmat okozhat.

Az ülőfoglalkozásúaknak (kamionsofőrök, irodai alkalmazottak, IT szakemberek) érdemes a munkájukat időnként megszakítani, átmozgatni magukat, felpezsdíteni az altest keringését, így csökkenthetik a prosztatagyulladás kialakulásának esélyeit.

Emellett persze érdemes odafigyelni a tünetekre is: a gyakori, sűrű vizelési ingerre, a vizelési zavarokra, a vizelés közben és attól függetlenül megjelenő fájdalomra. A krónikus kismedencei fájdalom szindróma elhanyagolt prosztatagyulladás kapcsán kialakuló, nehezen kezelhető krónikus betegség. Amennyiben a fent említett tünetek bármelyikét tapasztaljuk, forduljunk urológushoz!

HIRDETÉS

 

A Proxelan végbélkúp klinikai vizsgálatokkal igazolt helyi hatású készítmény a prosztatagyulladás tünetei ellen, amely ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.

Az ápoló hialuronsav és gyógynövények kombinációja teljessé teszi a gyógyszeres kezelést, enyhítve a vizelési zavarokat, gáttájéki fájdalmakat. A szexuális aktivitást nem befolyásolja. Vény nélkül könnyen elérhető a legtöbb hazai patikában, ezért a fellángoló fájdalmak esetén azonnal használható, akár hosszú távon is.

 

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL A HASZNÁLATI  ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Ilyen a prosztatafájdalom

képcím

"Az új barátnőm egy bombázó, mégis félek tőle"

képcím

Helló nyár, helló Ibiza!