Miért tüsszögünk?

Startlap - Szponzorált tartalom
A tüsszentés az allergia egyik gyakori tünete. De mi áll a hátterében, és miért fontos, hogy ne próbáljuk meg visszatartani?

Itt a pollenszezon, így nem csoda, ha a környezetünkben egyre többen tüsszögnek, mert sokakat érinthet a szezonális allergia. A tüsszentés pedig az orrüreg és a légutak védelmének egyik módja. Egyetemes és összetett reflex, amelynek célja, hogy a szervezet a különböző irritáló anyagokat eltávolítsa az orr belsejéből.

Mi történik tüsszentéskor?

Ahogy említettük, az egyik leggyakoribb tüsszentést kiváltó ok az allergén anyagok jelenléte. Ide tartoznak a pollenek – fák, füvek, gyomnövények virágpora –, az állatszőrök, a poratka vagy például a penészgombák. Ezek az anyagok irritálják az orrnyálkahártyát, ami tüsszentést vált ki.

Tüsszentéskor a torok, a száj és az orr összehangoltan működik együtt. A torok mélyén egy erős levegőáram keletkezik, ami az orron és a szájon keresztül távozik. Ez a folyamat gyors és erőteljes, a becslések szerint gyakran 150 km/h sebességgel repíti ki a levegőt.

Fotó: Getty Images

Emiatt is tüsszöghetünk

Ugyanakkor nem csak a már említett allergének válthatnak ki tüsszentést. Kemikáliák, erős illatok, parfümök, tisztítószerek is irritálhatják az orrnyálkahártyát, de okozhatja a hirtelen hőmérséklet-változás, különösen a hideg levegő belégzése.

Egy érdekes jelenség, amikor valaki az erős fény hatására tüsszent. Ezt fotikus tüsszentési reflexnek nevezzük, amely bizonyos embereknél genetikailag meghatározott. A hirtelen erős fény – például közvetlen napfénybe nézés – idegi ingerületet válthat ki, ami tüsszentést indít el.

Természetesen a megfázás, az influenza és egyéb felső légúti fertőzések is gyakran okoznak tüsszentést, a reflex ebben az esetben a fertőzés okozta irritáció és a váladék eltávolításának része.

Miért nem szabad visszatartani?

A tüsszentés visszatartása komoly egészségi kockázatokkal járhat. Ahogy már említettük, amikor tüsszentünk, a szervezetünk nagy nyomást fejt ki, hogy eltávolítsa az irritáló anyagokat a légutakból. Ha ezt a folyamatot megpróbáljuk megakadályozni azáltal, hogy befogjuk az orrunkat és becsukjuk a szánkat – akár azért, mert így akarjuk elkerülni, hogy egy csendes környezetben felfigyeljenek ránk –, problémák léphetnek fel.

A fülünk különösen érzékeny a tüsszentés során kifejtett nyomásra, így annak visszatartása növeli a dobhártyára nehezedő nyomást, ami sérülésekhez, esetenként dobhártya-repedéshez vezethet. Az arc-, az orr- és a szemkörnyéki erek is sérülékenyek lehetnek a megnövekedett nyomás miatt, visszatartott tüsszögésnél bevérezhet a szem is. Következmény lehet még a fejfájás és az arcüregi fájdalom, ráadásul így az irritáló anyagok is tovább bent maradnak légutakban, ami nem egészséges, akár fertőzést is okozhat.

Tehát bármennyire is hangos lehet egy tüsszentés, fontos, hogy hagyjuk inkább a természetes útján távozni, visszatartás helyett használjunk zsebkendőt.

HIRDETÉS

 

A Reventil orrspray-vel újra fellélegezhet!

 

Kora tavasszal a megfázás, azaz a nátha még gyakran nehezíti meg a mindennapokat, de már a pollenallergia miatt is tüsszöghetünk. A kellemetlen tünetek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A 4 az 1-ben hatású Reventil orrspray: jelentősen mérsékli az orrdugulást, az orrfolyást, az arc- és fejfájást, a szaglás és ízérzékelés zavarát. Egyedülálló összetevője egy gyulladáscsökkentő hatású molekula, az ectoin, amely enyhíti az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz /
Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL A HASZNÁLATI  ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Mik azok a pollenek?

képcím

Itt a pollenszezon, erre készülj, ha allergiás vagy!

képcím

Ezért ne egyen banánt, aki allergiás a parlagfűre