Ezért ne egyen banánt, aki allergiás a parlagfűre

Startlap - Szponzorált tartalom
Nagy kihívással kell szembenézniük a pollenallergiásoknak a nyári időszakban, de még náluk is nehezebb helyzetben vannak azok, akik keresztallergiával küzdenek. Számukra közel sem mindegy, milyen élelmiszereket fogyasztanak, mert vannak, amelyek ugyanolyan allergiás reakciókat válthatnak ki a szervezetükben, mint a pollenek.

Mi az a keresztallergia?

Bizonyos zöldségek, gyümölcsök és fűszernövények ugyanolyan allergiás reakciót képesek kiváltani, mint egyes virágporok. A tünetek között lehet szájüregi viszketés, hasi görcs vagy akár ajakvizenyő is.

De miért fordulhat elő mindez? Keresztallergia akkor alakulhat ki, amikor az allergiás reakciókért felelős anyagok, az úgynevezett allergén komponensek nagyon hasonlítanak más allergénekhez, és a szervezetbe kerülve ugyanolyan védelmi reakciókat váltanak ki. Például, ha valaki allergiás a nyírfapollenre, akkor keresztallergiás reakciók jelentkezhetnek nála, amikor olyan ételeket vagy anyagokat fogyaszt, amelyekben a fehérjék strukturálisan hasonlóak a nyírfapollenhez. Egyszerűbben fogalmazva: a keresztallergia oka az anyagok szerkezeti hasonlósága.

A keresztallergia nem mindenkinél jelentkezik, és a reakciók súlyossága is változó lehet. Mindenesetre, ha valaki azt veszi észre magán, hogy bizonyos ételek elfogyasztása után olyan allergiás tünetek jelentkeznek nála, mint a pollenek megjelenésekor, akkor gyanakodjon a keresztallergiára. Ez esetben érdemes szakemberhez fordulni és megbizonyosodni a feltételezésről.

Fotó: Getty Images

Mutatjuk, milyen ételeket kell kerülni a keresztallergiásoknak

Viszonylag jól leszűkíthető az a kör, amiből megtudhatjuk, milyen pollenallergia esetén milyen ételeket érdemes kerülni.

Fontos azonban megjegyezni, hogy az allergiás reakciók javarészt akkor fordulhatnak elő, amikor a lentebb felsorolt ételeket nyersen fogyasztjuk. Az élelmiszer-fehérjék meglehetősen törékenyek, ezért azok főzés közben, a hő hatására lebomlanak. Például egy szilva nyersen elfogyasztva okozhat allergiás tüneteket, míg egy szilvásgombóc elfogyasztása után nem alakul ki semmilyen panasz. De ilyen például a baracklekvár, amelynek készítése közben szintén lebomlanak azok a fehérjék, amelyek a reakciókat kiváltják.

Van persze itt is néhány kivétel, mint például a zeller. Annak fehérjéje hőstabil, azaz megfőzve is ugyanolyan allergiás reakciókat vált ki, mint nyersen.

Íme néhány gyakori pollen-étel keresztallergia:

A fekete ürömmel keresztallergiát válthat ki a brokkoli, dinnye, édeskömény, hagyma, kamilla, koriander, napraforgómag, paprika, petrezselyem, sárgarépa, zeller, valamint különböző fűszerek, például az ánizs, bors, bazsalikom, menta és mustármag.

Aki a nyírfára allergiás, annak érdemes kerülni az almát, a cseresznyét, a körtét, a kivit, az őszi- és sárgabarackot, a szilvát, sárgarépát, zellert, burgonyát, diót, mandulát, mogyorót és a szójababot.

Parlagfű esetén keresztallergia banánnal, görögdinnyével, sárgadinnyével, cukkinivel és uborkával alakulhat ki.

Akinél a pázsitfűfélék váltanak ki allergiás reakciókat, annak a görögdinnyét, a sárgadinnyét, narancsot, kivit, paradicsomot, burgonyát, földimogyorót, rozsokat és búzaféléket érdemes kerülni.

HIRDETÉS

 

A pollenallergia kellemetlen orrtüneteinek enyhítésében segítségünkre lehet a vény nélkül kapható Reventil orrspray. A Reventil orrspray csökkenti az orrnyálkahártya gyulladását, enyhíti az orrdugulást, orrfolyást. Egyedülálló összetevője a természetes eredetű, sejtvédő molekula, az Ectoin®, amely mérsékli az orrnyálkahártya szárazságát, elősegíti annak regenerációját. A Reventil orrspray nem okoz hozzászokást, tartósítószer-mentes és gyermekek számára is alkalmazható.

 

Vény nélkül kapható gyógyászati segédeszköz

A KOCKÁZATOKRÓL

 

OLVASSA EL A HASZNÁLATI  ÚTMUTATÓT,

 

VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Miért tüsszögünk?

képcím

Mik azok a pollenek?

képcím

Itt a pollenszezon, erre készülj, ha allergiás vagy!