Így ismerhetjük fel korán a jóindulatú prosztata-megnagyobbodást – a leggyakoribb tünetek

Startlap - Szponzorált tartalom
A férfiak közel felét érinti a prosztatamegnagyobbodás, mégis kevesen veszik komolyan a tüneteket. A mindennapokban sokszor fel sem ismerik az egyre súlyosbodó jeleket, ami komoly következményekkel járhat.

Az egyik leggyakoribb betegség a férfiak körében

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, más néven benignus prosztata hiperplázia (BPH) a férfiaknál gyakran előforduló probléma. Általában 45 év felett alakul ki, de a kor előrehaladtával egyre nagyobb rá az esély: 90 éves korban például már 80 százalékos az előfordulása. A prosztata egy kis mirigy, a férfi reproduktív rendszer része, amely a húgycső körül helyezkedik el. Amikor a prosztata növekszik, nyomást gyakorolhat a húgycsőre és egyéb környező szervekre, ami különböző tünetekhez vezethet. Ezek eleinte alig észrevehetőek, és épp emiatt sokan hajlamosak egy vállrándítással elintézni őket. Pedig, ha idejében felismerik és kezelik a prosztatamegnagyobbodást, az rendkívül sok kellemetlenségtől megóvhatja a beteget.

Egyre súlyosbodó tünetek

A prosztatamegnagyobbodás egyik első jele lehet, hogy a férfiak gyakrabban éreznek vizelési ingert, különösen éjszaka. A szakértők szerint azokban az esetekben már érdemes komolyan venni a dolgot, ha egy éjszaka során kétszer vagy többször kell valakinek használnia a mosdót. A gyakori inger nem feltétlenül jár együtt nagy mennyiségű vizelet ürítésével, de a gyakori éjszakai ébredés alvászavarokhoz is vezethet. Szintén gyanús lehet a nehezen induló vizelet, hiszen a növekvő prosztata nyomást gyakorol a húgycsőre, emiatt pedig sokaknak erőlködniük kell a vizelés megkezdése előtt. A prosztatamegnagyobbodás hatására a vizeletsugár gyengülhet, és a vizelet csepegve vagy lassan folyhat. Ráadásul, ha a megnagyobbodott prosztatát nem kezelik, akkor előfordulhat, hogy a vizelet a hólyagban reked, ami akár komoly fájdalmat is okozhat. Mellé súlyos esetben párosulhat hólyaghurut, here- és mellékheregyulladás, de akár vesemedencegyulladás is.

Fotó: Getty Images

A kezelés lehetőségei

A jóindulatú prosztatamegnagyobbodás kezelési lehetőségei közé tartozik az életmódváltás, a gyógyszeres terápia és súlyosabb esetekben a sebészeti beavatkozás. Az életmódváltás magában foglalhatja a testmozgást, az egészséges étrendet, a koffein- és az alkoholfogyasztás mérséklését. Enyhe tünetek esetén növényi eredetű patikai készítmények is enyhíthetik a tüneteket. Egyes gyógyszerek, mint például az alfa-blokkolók orvosi vényre kaphatóak. A sebészeti beavatkozás akkor válik szükségessé, ha más kezelések nem hoznak megfelelő javulást.

Fontos megjegyezni, hogy a prosztatamegnagyobbodás tünetei változóak lehetnek, és minden egyes férfi esetében más módon jelentkezhetnek. Ha valaki tapasztal ilyen tüneteket, fontos, hogy konzultáljon orvosával, aki segíthet a megfelelő diagnózis és kezelés megtalálásában. A prosztatamegnagyobbodás megértése és kezelése kulcsfontosságú az érintettek életminőségének javításában és a komplikációk megelőzésében. A rendszeres orvosi vizsgálat és az egészséges életmód fenntartása segíthet a prosztatamegnagyobbodás megelőzésében, korai felismerésében és hatékony kezelésében.

HIRDETÉS

 

Proxelan végbélkúp helyi hatású, tökmagolajat tartalmazó orvostechnikai eszköz a jóindulatú prosztatamegnagyobbodás okozta vizelési zavarok kezelésének kiegészítésére. A prosztata közelében hat, vagyis ott enyhíti a panaszokat, ahol a probléma van.
A harmincdarabos kiszerelés vény nélkül elérhető a hazai patikákban. A kezelés ismételhető és akár tartósan is alkalmazható.

Patikában kapható gyógyászati segédeszköz

Fotó: Phytotec Hungária Bt.

A KOCKÁZATOKRÓL OLVASSA EL A HASZNÁLATI

ÚTMUTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT!

Ez is érdekelhet

képcím

Különös férfibetegség ijesztő tünetekkel

képcím

Az életmódváltás gyógyító ereje: Tamás így győzte le a...

képcím

Krónikus prosztatagyulladás és CPPS - Túl sok a hasonlóság?