Mi így várjuk a Mikulást! - Fotópályázat óvodáknak

Startlap - Startlap
A Startlap fotópályázatot indít az óvodák számára. A legszebben és legötletesebben feldíszített karácsonyi csoporttermeket keressük. A győztesek értékes ajándékokat nyerhetnek.

Az adventi időszak meghitt, akárcsak a karácsonyi esték. Az utcákon színes égősorok pislákolnak, adventi gyertyák jelzik az ünnep közeledtét, az otthonokat pedig még idillibbé varázsolják a gondos kezek.

Ahogy a konyhák, nappalik és szobák is karácsonyi hangulatba burkolóznak, úgy az óvodákban is egyre több színes papírból készített csizmácska, hópehely és égő jelzi: itt a karácsony.

A Startlap most fotópályázatot indít! A felhívásra óvodák jelentkezését várjuk.

Célunk megtalálni a legszebb és legötletesebb ünnepi dekorációkat, ezért arra kérjük a pályázókat, hogy fényképezzék le, milyen dekorációval díszítik fel az óvodai csoportszobákat az adventi időszakban, majd küldjék el nekünk. (A fotón személyek nem szerepelhetnek!)

A beérkezett képek közül egy zsűri választja ki a tíz döntős alkotást. Ezután szavazást indítunk, ahol az olvasók Facebook-profiljukkal voksolhatnak majd egy kedvencre. A három dobogósunk értékes ajándékkal lepheti meg az óvodáját. 

Az első helyezett egy 50 000 forint értékű, a második helyezett egy 40 000 forint értékű, míg a harmadik helyezett egy 30 000 forint értékű Regio Játék ajándékutalvánnyal gazdagodik.

Nevezni 2023. november 13. 10:00-tól december 7. 23:59-ig lehet.

  • Elbírálási időszak: 2023. december 08. 10:00-tól 2023. december 10. 23:59-ig
  • Szavazási időszak: 2023. december 11. 12:00-tól 2023. december 18. 10:00-ig
  • Eredményhirdetés: 2023. december 18. 12:00 óráig

Bemutatjuk a zsűrit

A beérkezett képeket Bajzáth Mária

Bajzáth Mária neveléstudományi bölcsész, tanító, tanár, mese-és erdőpedagógus, a Népmesekincstár Mesepedagógia Műhely szakmai vezetője, a Népmesekincstár mesepedagógia program kidolgozója, a Népmesekincstár könyvsorozat szerkesztője-szerzője; Szert-Szabó Dorottya (Fehérlólánya) animációs tervezőművész, illusztrátor, valamint Kánya Andrea, a Startlap főszerkesztője fogják elbírálni.

„A díszítésben megélt közös öröm, készülődés, hangolódás, a díszkészítésben átélt alkotói élmény, a díszvásárlásban megélt harmóniakeresés, a semmiből valami teremtésének izgalmas kalandja is átszőheti ezeket a napokat. Ha ez hiányzik, üres forma marad minden, talmi díszlet” – mondja Bajzáth Mária.

Fotó: Krisztics Barbara

Majd hozzáteszi, minden ünnepnek vannak nélkülözhetetlen kellékei a ő otthonában is. „Advent első napján, az otthonunk bejárata fénylik, ragyog, díszben áll az ablakpárkány és az asztal. Fokozatosan az egész lakás karácsonyi pompát ölt, ezért sokszor éjszakáig fenn maradunk, jókat beszélgetünk, eszünk, iszunk, díszítünk, alkotunk. Fontos nekünk ez az időszak, megadjuk a módját, imádjuk és a családunk-barátaink is nagyon szeretik. Minden évben van újdonság a fán, és persze mindig van régi is. Az idén a 85 éves anyukám hímzett gyönyörű gobelin díszeket. Tavaly a kisfiam által tervezett és nyomtatott 3D-s díszek színesítették a fát” – meséli.

Szert-Szabó Dorottya szeretetteljes nagy családban nőtt fel négy lánytestvérrel, és máig úgy tartja, hogy a karácsonyi időszak volt az egyik legszebb és legkülönlegesebb ünnep a számukra.

Fotó: Szabó Júlia

„Anyukánk ideje korán elkezdte készíteni a dekorációkat, terítőt vart, mézeskalácsokat sütött, amiket mi díszítettünk ki a testvéreimmel. Az évek múlásával egyre több részletébe vonódhattunk be, az adventi koszorút viszont mindig édesanyánk alkotta meg, és a mai napig készít minden lánya otthonába egyet. Ezek az emlékek természetesen nagy hatással vannak rám, így mi is együtt készülődünk a gyermekeimmel, várjuk a »Jézuskát és az Angyalokat«, de szeretnék átemelni egy olyan hagyományt is, hogy ha a gyermekeim már idősebbek lesznek, ne vásároljanak semmit nekünk szülőknek, hanem készüljenek valami meglepetéssel, legyen az egy ének, előadás vagy egy saját készítésű képeslap. Hiszen ez mindennél többet ér” – mondja.

Szert-Szabó Dorottya épp olyan fontosnak tartja az együtt alkotás folyamatát, mint az esti felolvasásokat. „Az adventre való készülődés, az otthon csinosítgatása is egy ilyen értékes közös tevékenység lehet, amivel a gyermekek érzelmi skálája bővül és részesei lehetnek a »karácsonyi csoda« megteremtésének” – vélekedik.

Kánya Andrea főszerkesztő gyerekkora legmeghatározóbb élményei és emlékei közé tartoznak az ünnepi készülődés napjai.

Fotó: Central Médiacsoport

„Felnőttként, gyermekként érzelmi, testi, lelki, szellemi feltöltődésünk egyik »motorja« az adventi időszak alatt közösen eltöltött minőségi idő. A gyerekek esetében pedig még inkább szárnyra kap ilyenkor a kreativitás és kifejezőképesség a színek, formák, az ünnepi hangulat segítségével. Az ünnepi várakozás rengeteg lehetőséget teremt a kapcsolódásra másokkal és önmagunkkal is” – teszi hozzá, aláhúzva, hogy saját otthonában is kiemelt helyet kapnak a gyermek által készített rajzok és díszek, mindez pedig az adventi időszak alatt még hangsúlyosabbá válik. 

További részletek a pályázat oldalán elérhetők.  Ezen az oldalon keresztül nyújthatják be a pályázatukat nov. 13 és dec. 7. között.

Pályázati feltételek:

  • Tematika: adventi/mikulás dekoráció az óvodai csoportszobában
  • A Pályázat kiírását megelőző 30 napnál nem régebbi fotóval lehet nevezni.
  • 1 jó minőségű fotót feltölteni a www.startlap.hu/palyazat/ oldalra.
  • A fotón nem szerepelhetnek személyek.

Az elbírálási időszakban a zsűri kiválaszt 10 képet, a döntés a pályázati feltételek betartásának ellenőrzésén túl alapvetően szükségszerűen szubjektív megítélésen alapul. A szavazás tisztasága érdekében a szavazás Facebook-profillal történik.

Ez is érdekelhet

képcím

Tisztítószer az ovisok reggelijében - megszólalt az önkormányzat

képcím

Újbudai óvoda dolgozója került őrizetbe szexuális...

képcím

Porcukor helyett tisztítószert tettek a gyerekek reggelijébe egy...