Kütyü 2021. június 14.

Hogy lehet kikapcsolni a Windows 10 hírajánlóját?

Balázs Kütyü 2021. június 14.
Praktikus kis alkalmazás ez ugyan, de vannak, akiket idegesít, úgyhogy itt a segítség.

A Windows 10 nem minden új funkciójától vagyunk maradéktalanul boldogok. Az egyik legfrissebb, a nyilvánosságot érintő újdonság a Hírek és érdeklődési területek névre hallgató widget, amely a tálca jobb alsó sarkában jelenik meg.

Az ötlet amúgy tök jó. Releváns információkat jelenít meg a világban zajló eseményekről, a helyi időjárásról, és minden másról, ami az alkalmazás szerint érdekelhet téged, ráadásul még jól is néz ki.

Ugyanakkor egyesek számára inkább idegesítő a jelenléte, mint nem és leginkább egy olyan jelenségnek látják, amit nem kértek, nem akartak, és mi a fenéért terpeszkedik ott mégis a tálcájukon?

Legalább ezen a fronton jó hírrel tudunk szolgálni, az érdeklődési körök widget eltüntetése pár kattintásos művelet, szóval nem kell pánikba esni, egy perc és készen is vagyunk vele.

Hírek és érdeklődési területek widget
Hírek és érdeklődési területek widget (Forrás: Saját kép)

Más Windows 10 trükkökkel ellentétben, mint például a Cortana letiltása vagy a Microsoft Edge eltávolítása, az új érdeklődési körök widget letiltása valójában nagyon egyszerű. Továbbá nem végleges, így ha esetleg a közeli, vagy távoli jövőben meggondolnánk magunkat, nem kell könyékig turkálnunk az internetben ahhoz, hogy tanácsokat találjunk a visszaállítására.

Apránként vezetik be

Persze akadhatnak olyanok, akiknek fogalmuk sincs arról, hogy miről beszélünk, hiszen nem mindenkinél jelent még meg ez a widget. A legegyértelműbb jele annak, hogy felkerült a gépedre az, ha a tálcád jobb alsó sarkában, nem messze a pontos időtől és a dátumtól látod az időjárást és a kinti hőmérsékletet. Szóval, ha esetleg mégsem találnád ezeket, ne aggódj, meg fognak jelenni nálad is hamarosan és ha már előre tudod, hogy neked aztán ilyesmi semennyire sem kell, nincs más dolgod egyelőre, mint elrakni ezt a cikket a könyvjelzőid közé, aztán elővenni, ha már aktuális lesz.

Ha a widget be van kapcsolva a számítógépeden, egyszerűen vidd rá az egeret, és kattints rá a jobb gombbal. Görgess felfelé a „Hírek és érdeklődési területek” menüpontig. Bontsd ki a menüt, és válaszd ki a ‘Kikapcsolás’ lehetőséget. És ennyi, a widgetnek most már el kell tűnnie a tálcáról.

Van még néhány egyéb lehetőséged a testreszabásra, ha mégsem akarnál megválni az alkalmazástól, de azért szeretnéd egy kicsit megváltoztatni a megjelenését. A „Csak az ikon megjelenítése” lehetőségre kattintva a szöveg eltüntetésével csökkentheted a tálcán elfoglalt helyet. A tálca frissítéseit is csökkentheted, ha szeretnéd.

Hírek és érdeklődési területek widget eltüntetése
Hírek és érdeklődési területek widget eltüntetése (Forrás: Saját kép)

Ha pedig mégis úgy döntenél, hogy inkább visszakapcsolnád a hírek és érdeklődési területek widgetet, nincs más dolgod, mint megismételni a fentebbi lépéseket, és az alkalmazást kikapcsoltnak jelölő pipa eltűnik, a widget pedig visszatér a tálcádra.

Szerencsére a hírek és érdeklődési területek widget letiltása az egyik legegyszerűbb dolog a Windows 10 rendszerben. A Microsoft ezúttal legalább egy olyan könnyedén ki-bekapcsolható opciót készített, amely nem igényel semmi drasztikus beavatkozást, mint például a rendszerleíró adatbázisba szügyig való elmerülést.

Ami pedig a Windows 10 frissítéseket illeti, elképzelhető, hogy túlságosan formabontó durranásokat már nem várhatunk ezen a téren a Microsofttól, mivel a cég az utóbbi időben láthatóan már a talán Windows 11 névre hallgató legújabb operációs rendszerének bemutatására készül, úgyhogy könnyen lehet, hogy hamarosan érkezik majd a váltás.

Keresés az oldalon