Szakértő figyelmeztet: ezért ne tedd újságpapírba a zöldséget, csúnya vége lehet
Régi konyhai praktika, hogy a zöldségeket még frissen nedves újságpapírba csomagolják, hogy ne fonnyadjanak el. Ez azonban amennyire hasznosnak tűnik, annyira veszélyes is. Az újságok nyomdafestékei ásványi olaj-szénhidrogéneket rejtenek – közli a Hamburgi Fogyasztóvédelmi Központ. Ezek az anyagok két csoportra oszlanak: MOSH (telített ásványiolaj-szénhidrogének) és MOAH (aromás ásványiolaj-szénhidrogének). A MOAH-vegyületek a gyanú szerint rákkeltő hatásúak.
Nedvesség hatására ezek a káros anyagok közvetlenül a zöldségre vándorolnak. „Az újságpapír nem élelmiszercsomagolás” – figyelmeztet Dr. Sieglinde Stähle, a BLL (Bund für Lebensmittelrecht und Lebensmittelkunde) tudományos vezetője.
Aki friss retket vagy halat újságpapírba csomagol, az teljes egészében átdörzsöli rajta a nyomdafestéket.
Az ásványi olajok átjuthatnak az ételbe
Különösen problémás, hogy a legtöbb újság újrahasznosított papírra készül, amely már eleve tartalmaz ásványi olaj-maradványokat korábbi nyomtatási folyamatokból. A nyomtatott hulladékpapír ásványi olaj-összetevőket tartalmaz a festékekből, amelyek az újrahasznosítás során új csomagolóanyagokba is bekerülnek.

Nem tudni mit okoznak pontosan
A Quarks szerint az ásványi olajok zsírréteg formájában lerakódhatnak a májban vagy a nyirokcsomókban. Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) úgy véli, hogy ezek az anyagok
évtizedekig kimutathatók a szervezetben, miközben a hosszú távú következmények még nem teljesen ismertek.
Az újságpapír helyett jobban tesszük, ha élelmiszerbiztos kendőkhöz, légmentesen záródó dobozokhoz vagy a hűtőszekrény kifejezetten zöldség tárolására kialakított rekeszeihez nyúlunk. Ezek ugyanolyan frissen tartják a zöldséget – egészségügyi kockázat nélkül.

