Zöld 2020. június 10.

Így készíthetsz kóláspalackból arcpajzsot

Fatima Zöld 2020. június 10.
Pár perc alatt átalakíthatjuk a kiürült műanyag palackot arcot takaró pajzzsá.

Bár továbbra is nehéz megállítani ennek az olcsó, könnyű anyagnak a forgalmazását, a koronavírus közepette sem szabad megfeledkeznünk arról, mennyire károsak a palackok a környezetre nézve. A fogyasztók a szelektív gyűjtés mellett is tehetnek a környezetszennyezés ellen, például újrahasznosíthatják az üres palackot és maszkot készíthetnek belőle.

Védőfelszerelés pillanatok alatt

A COVID-19-válság alatt különösen hasznos, ha a régi, üres palackokat ismét felhasználjuk, személyi védőfelszerelést készítünk belőle. New England síközpontja, a Wachusett Mountain által közzétett oktatóanyagban bemutatják, hogyan lehet a műanyag flakont arcvédővé alakítani, amihez mindössze olló, ragasztó, szivacs és gumi/madzag kell.

Védőmaszk palackból
Fotó: YouTube

Az olló vagy szike segítségével le kell vágni a 2 literes palack tetejét és alját, a megmaradó részt pedig egyik oldalom elvágni, ebből készül a pajzs. Mivel a csücskök élesek maradhatnak, így le kell kerekíteni azokat, majd a homlokhoz simuló részt érdemes befedni szivacsos anyaggal. A pajzs két felső szélét kilyukasztjuk, ebbe belefűzzük a gumit vagy a szalagot és már kész is az arcpajzs. Kevés hozzávaló, két percnyi munka, védelem a koronavírussal szemben és nem utolsó sorban a környezetet is kíméljük.

 

 

(via)

Keresés az oldalon