Vásárlás 2020. június 17.

Szentkirályi-vezér: jöhet a betétdíjas PET-palack, tárgyalnak a törvényjavaslatról

bubba Vásárlás 2020. június 17.
Balogh Levente szerint nyugaton ez már olyannyira általános, hogy az ezzel kapcsolatos hulladékkérdés már nincs is napirenden.

A Szentkirályi Magyarország Kft. elnök-tulajdonosa a Pénzcentrumnak adott interjújában arról beszélt, már a kormánnyal egyeztetnek, hogy betétdíjasok legyenek idahaza a PET-palackok. 

Ásványvizes palackok a gyártósoron (Fotó: Getty Images)

Balogh Levente hangsúlyozta, cége már több európai országban is segédkezett a hatályos rendeletek kialakításában, amelyek azóta sikeresen működnek.

A nyugaton szinte mindenhol általános rendszer hatására az üdítős és ásványvizes palackok ma már szinte alig jelennek meg szemétként az utcákon. 

Csehország és Szlovákia után idehaza is van remény

A Szentkirályi vezére szerint nem beszélni kell a környezetvédelemről, hanem cselekedni. Ők már 2007-ben olyan gépeket állítottak forgalomba, amelyek segítségével új palackokat lehet gyártani, ugyanakkor segítségükkel a régieket 8-10 alkalommal is forgalomba lehet hozni.

PET-palacktól szennyezett folyó vize (Fotó: Getty Images).

Balogh arról is beszélt a hosszabb interjúban, hogy Csehországban, Szlovákiában konkrétan olyan törvényjavaslat elkészítésében vállaltak részt, amely a palackok  betétdíjassá tételére irányult, és ezeket már el is fogadták ezekben az országokban.

Ennek hatására idehaza is tárgyalásba kezdtek, és a magyar kormánnyal már egyeztetnek a megfelelő törvény kidolgozásán, hogy a Magyarországon is betétdíjasok legyenek a palackok.

Keresés az oldalon