Nagy a baj: összeomolhat a nemzetközi szállítási lánc

Balázs
Nyílt levélben jósolják a meghatározó szervezetei a szakágnak a nemzetközi szállítási lánc összeomlását.

„A Nemzetközi Hajózási Kamara (ICS), a Nemzetközi Közúti Szállítók Egyesülete (IRU), a Nemzetközi Légi Szállítási Közösség (IATA) és a Szállítási Dolgozók Nemzetközi Szövetsége (ITF) összeállt, és közös nyílt levelet írt a világ kormányainak és az ENSZ-nek” – írja a Portfolio.

A levél lényege, hogy a szervezetek arra szólítanak fel, hogy az illetékes szervek töröljék el a szállítmányozási üzletágban dolgozók szabad mozgását korlátozó intézkedéseket.

Ez azért volna fontos, mert a koronavírus-járvány miatti korlátozások és lezárások az elleátási láncok működését fenyegetik, továbbá igen kedvezőtlen hatással vannak a dolgozók egészségére, valamint jóllétére. Példaként említik, hogy volt olyan pillanat, amikor 400 ezer tengerész nem tudta elhagyni a hajóját, és sokan 18 hónappal az eredeti szerződésük lejárta után is kénytelenek voltak dolgozni.

Kikötőben álló konténerek.
Forrás: Getty Images

Az elmúlt két év alatt példa nélküli zavarok alakultak ki az ellátási láncokban, globális késések és árucikkhiány alakult ki létfontosságú áruk esetében, többek között az elektronikai ipar, az élelmiszeripar, az üzemanyagok és az orvosi eszközök területén is.