Ezért tilos alufóliában sütni a krumplit! El sem hinnéd, milyen veszélyeket rejt
Sokan gondolják, hogy ha alufóliába csomagolják a krumplit sütés előtt, gyorsabban elkészül. Pedig nem csak hogy nem sül gyorsabban, de még ételbiztonsági kockázatot is rejthet.

Mi történik, ha fóliába csomagolva sütjük meg a krumplit?
A fólia megtartja a nedvességet, így valójában a burgonya inkább párolódik, mint sül.
A végeredmény nem kellemesen ropogós héj, hanem puha, nyirkos krumpli.
Ráadásul ha fóliában hagyjuk kihűlni, akkor ideális környezet alakulhat ki a baktériumok, különösen a Clostridium botulinum számára, amely a botulizmus nevű, súlyos (akár halálos) ételmérgezésért felelős. Ez a baktérium különösen jól érzi magát meleg, nedves, oxigénszegény közegben – vagyis pont abban, amit a fóliába csomagolt, kihűlő krumpli biztosít – írja a Southernliving.
Ha ragaszkodsz a fóliás sütéshez, amint kiveszed a sütőből, azonnal bontsd ki! A cél, hogy minél hamarabb visszahűljön, oxigénhez jusson, így csökken a baktériumok elszaporodásának esélye.
Vannak kivételes esetek
Természetesen vannak kivételek: grillezéskor vagy tábortűzön, amikor a parázstól szeretnénk megvédeni a krumplit, a fólia praktikus. De még ilyenkor is fontos tudni, hogy melegen – fóliában tartva – legfeljebb 2 órán keresztül szabad tárolni!
Kimberly Baker élelmiszerbiztonsági szakértő elmondta: „A botulizmust okozó baktérium természetesen előfordul a talajban, így a krumpli héján is megtalálható lehet. Ha nem mossuk meg alaposan folyó víz alatt sütés előtt, akkor a spórák életben maradhatnak.”
Ha nem azonnal fogyasztjuk el a megsült krumplit, semmi esetre se hagyjuk a fóliában! Tegyük be a hűtőbe minél hamarabb, fólia nélkül. A cél, hogy a hőmérséklete minél gyorsabban 5 °C alá csökkenjen, mert az 5–57 °C közötti „veszélyzóna” az, ahol a baktériumok a leggyorsabban szaporodnak.
A botulizmust okozó baktérium nem látható, nem érezhető, nincs szaga és íze. Ezért a szabály egyszerű: ha bizonytalanok vagyunk a minőségében, inkább dobjuk ki! Egyetlen falat sem ér annyit, hogy kockáztassuk az egészségünket.