Megőrül az internet népe ezért az otthon sütött kenyérért - egyetlen összetevő a titka a terjedő recepteknek
Mindig szerettél volna nekiállni a kenyérsütésnek, de nem volt elég időd kivárni, hogy megkeljen és megsüljön a tészta? Ez a szokatlan megoldás neked szól: egy kis hozzáadott sörrel könnyebben és gyorsabban sül meg a kenyér, írja a The Drinks Business.com.
Kenyér élesztő és kelesztés nélkül
Az internet népe szerint a sörkenyér elkészítése rendkívül egyszerű, és tényleg megéri a felhajtást: a népszerű ital felhasználásával megspórolhatjuk a tésztából az élesztőt, és a sütés idejét is lerövidíthetjük. Emellett kísérletezhetünk különböző fajtájú sörökkel és egyéb hozzávalókkal is, amikkel feldobhatjuk az egyszerű kenyeret.
Az interneten népszerű sörös kenyérfajták között olyan recepteket találunk, mint például a “Guinness egy csipet kakaóporral”, a “kapros Gose karamellizált hagymakrémmel, parmezánnal megszórva” vagy a forró, mézes lager kenyér”. A legtöbb lelkes kenyérsütő azonban azt is hozzáteszi:
érzésre sütnek, és a folyamat során is nyitottak a kísérletezésre, a recepteket nem betűről betűre követik.
“Minden kenyér alapja gyakorlatilag ugyanaz, csak a sör változik, és ehhez keverhetek sajtot, jalapeñót, csípős szószt, szalonnát vagy valamilyen fűszert, attól függően, hogy szerintem mi illik az adott sörhöz, és általában ahhoz, hogy éppen mihez van kedvem. A mennyiségeket inkább általános irányelvnek tekintem, nem szabálynak, és attól függően változtathatok, hogy a sör hogyan reagál, mivel mindegyik kicsit másképp keveredik”, magyarázza egy kommentelő.
A legtöbben “a könnyebb sörökhöz általában mézet használnak juharszirup helyett, és 45 perc sütés után” azt javasolták, hogy az elkészítők kenjenek a kenyérre egy kis olvasztott vajat, és hagyják további két-három percig sülni, hogy a kéreg eléggé megbarnuljon és ropogós legyen.”

“Tapasztalatom szerint a kenyér nagyon nedves és sűrű lesz, különösen, ha sajtot keverünk hozzá”, osztotta meg tapasztalatait egy lelkes kísérletező. Társainak azt javasolta, hogy “próbáljanak ki különböző sajtokat, paprikát, fokhagymát, fűszereket vagy bármit”, ami jól illene a főzéshez használt sörhöz.
Kipróbálnád otthon? Így készül a sörkenyér legegyszerűbb verziója!
Egyszerű sörkenyér recept
Alapanyagok
- Kétszer 1/4 csészényi általános felhasználású liszt
- Három evőkanál barna cukor
- Egy evőkanál sütőpor
- Fél teáskanál szódabikarbóna
- 1/4 teáskanál só
- Két evőkanál olívaolaj
- Juharszirup
- Egy üveg Guinness sör
- Egy csipet sütéshez való kakaópor
Elkészítés
Melegítsük elő a sütőt 200 fokra. Kenjük meg egy kenyérsütő formát, vagy használjunk kókuszolaj spray-t.
Keverjük össze a lisztet, a cukrot, a sütőport, a szódabikarbónát és a sót egy tálban. Készítsünk egy mélyedést a közepén. Öntsük bele a juharszirupot és az olívaolajat, majd lassan öntsük hozzá a sört, és keverjük össze, amíg homogén nem lesz. Általában 2/3 doboz elegendő a megfelelő állag eléréséhez, ha túl nedves lesz, adjunk hozzá még egy kis lisztet, amíg kissé besűrűsödik. Keverjünk hozzá annyi kakaóport, amennyi szerintünk megfelelő az állaghoz és a Guinness ízének finom kiemeléséhez.
Öntsük a tésztát a kenyérsütő formába, és süssük körülbelül 45 percig.
