Otthon 2020. február 18.

Vasalás kisokos - Mit, hogyan?

Szabó Sári Otthon 2020. február 18.
A vasalás meglehetősen megosztó tevékenység. Van, aki esküszik rá, van, akinek még vasalója sincs otthon. Egy azonban biztos: vasalni nagyon kevesen szeretnek csak, főleg, ha kényes anyagokról van szó. De jó hírünk van: e problémákra van megoldás, amivel ráadásul a vasalás is gyerekjáték lehet.
vendégszerző
Szabó Sári

Szabó Sári

Szabó Sári grafikus, stylist, ötleteit a sariszabo.com-on is megtaláljátok.
Cikkei

Ó a vasalás. Halogatjuk, halogatjuk, mígnem akkora torony keletkezik a szoba közepén, hogy nincs más választásunk, elő kell venni a deszkát és uccu neki.

Persze van az az eset is, amikor tudomást sem veszünk a gyűrődésekről és az idejét sem tudjuk, hogy mikor láttunk utoljára vasalót. Bármennyire kellemetlen tevékenység is a vasalás, higgyük el: az összeszedett megjelenés egyik alappillére a gyűrődésmentes ruházat.

Szerencsére léteznek azok az anyagok, amelyek egyáltalán nem igénylik a vasalást. És vannak azok az anyagok, amiknél hiába vigyázunk a teregetésnél, a száradást követően úgy néznek ki, mintha a kutya szájából ráncigáltuk volna ki őket.  Vegyük sorra ezeket a kényes matériákat, és hogy mire érdemes figyelni vasalásukkor.

1. Pamut

A pamut az egyik legkellemesebb viselet és az egyik legtermészetesebb szál. Rendkívül ellenálló, jól bírja a mosással járó viszontagságokat, viszont nem túl rugalmas, ezért nagyon is könnyedén gyűrődik. Érdemes a legmagasabb hőfokon és gőzzel vasalni.

Az idei trend továbbra is követi habos-babos, fodrokkal teli darabokat, így ha tehetjük, szerezzünk be egy gőzölős vasalót, amivel vállfán egyszerű az anyag-túlburjánzások simítása. Egy ilyen klasszikus, romantikus darabot idén ajánlott lazább darabokkal párosítani. Hordjuk farmerral, platform bakanccsal és fűszerezzük meg egy szokatlan kiegészítővel, például egy övtáskával.

 
 
 

2. Lenvászon

A lenvászon, ha valódi darab, az egyik legnehezebben kezelhető anyag vasalás tekintetében. Minden esetben vasaljuk kifordítva, mert ha nem figyelünk a szálak irányára, a lenvászon nagyon könnyen kifényesedhet. A pamuthoz hasonlóan meglehetősen rugalmatlan anyag, így a lenvászon is nagyon hamar gyűrődik. Itt is használjuk a vasalónk legmagasabb hőfokát, és ha tehetjük gőzöljünk is közben. 

A lenvászon anyagokat nagyon jól szellőző tulajdonságuk miatt a legtöbben nyáron viselik, és egy ilyen színű bermudában az idén nem nyúlhatunk mellé. Viseljük hasonló tónusú, elegáns darabokkal.

 

 

3. Puplin

A puplin kissé bordázott, a pamutnál jóval kötöttebb és fényesebb szövet, így erősen vasalás igényes. Mivel a puplin készülhet természetes és szintetikus anyagokból is, mindig ügyeljünk a hőfokozatra. A természetesebb anyagoknál, mint a pamut, vagy a len mehet a magas hőfok, és a gőz, a viszkózból, poliészterből készült változatoknál használjuk a legalacsonyabb hőmérsékletet. Egy világoskék puplin ing a legtöbb helyzetben jól megállja a helyét. Legyen szó munkahelyi környezetről, vagy egy délutáni sétáról a városban. Utóbbi esetekre hordjuk egy laza farmerral, és igyekezzünk olyan színekkel párosítani, amik előcsalogatják a tavaszt.

 

4. Selyem

A selyem az egyik legcsodálatosabb természetes szálunk. Kellemes tapintása, különleges fénye minden esetben luxus élményt közvetít, és különleges bánásmódot is igényel vasalás tekintetében is. A selyemszálak nagyon érzékenyek a hőre, így mindenképpen kifordítva, enyhén vizes állapotban vasaljuk nagyon gyenge hőfokon.

Egy selyem blúzt bármivel felvehetünk, mindig rendkívüli összhatást érhetünk el. A selyem fénye semmivel sem hasonlítható össze. Ha igazán kifinomultak szeretnénk lenni, viseljük szövet nadrággal, és vegyünk hozzá olyan egyszerű, de különleges darabokat, amik nem nyomják el ennek a darabnak a pompás mivoltát.

 

5. Szintetikus anyagok

Elérkeztünk azokhoz az anyagokhoz, melyek a textíliák közül a legjobban bírják a gyűrődést. Nem kopnak, strapabíróak, és a legtöbb esetben a mosást követően jól kirúgják magukat, így sok vasalást nem igényelnek. A legtöbb esetben elegendő, ha kézzel kisimítjuk a gyűrődéseket. Ha mégis úgy látjuk, hogy vasalni kéne, a lehető legalacsonyabb hőfokon tegyük, ugyanis a szintetikus szálak könnyen megolvadnak, összezsugorodnak. A poliészter anyagok, bevarrások, rendkívül divatosak az idei szezonban is.

Egy ilyen száz százalékban mű-anyag darabot párosíthatjuk természetes anyagokkal is, például egy farmerral, de erősíthetjük ezt a plasztik benyomást egy műbőr nadrággal. A választás a miénk, hogy milyen hatást szeretnénk elérni. 

 

Ha még vasalóvásárlás előtt állunk, vagy lecserélnénk a mostani berendezést, érdemes egy időtálló gépezetben gondolkodni.

A Philips PerfectCare Elite Plus intelligens gőzállomása tökéletes választás lehet, ha szeretnénk kíméletesen bánni kedvenc ruhadarabjainkkal. Pamuthoz, farmerhoz, selyemhez egyetlen optimális beállítással használhatod, nem szükséges állítgatni a hőmérsékletet. 

Fontos még megemlítenünk, hogy e gép nem hagyja a véletlenre az esetleges égési baleseteket, vagyis akár rajta is hagyhatod a kezelendő ruhán a vasalót, nem égeti ki az anyagot az automatikusan szabályozott hőkibocsátásnak köszönhetően: ha nem mozgatod, egyszerűen leáll a gőzkibocsájtás. 

A PerfectCare Elite Plus mindezek mellett azért is szuper, mert függőlegesen is használható. 

Nálunk szerelem első látásra ez a kis kompakt gőzállomás.

Philips PerfectCare Elite PLus

A Philips nagyot alkotott ezzel a gőzállomással. Egy megbízható és élvezettel használható vasalót vásárol, aki beruház erre a darabra.

Hirdetés

Advertisement

Keresés az oldalon