Rezsiválság: már mérhetően kerülik a magyarok a boltokat

Szloboda Csaba
Kevesebben vásárolnak napi szinten; szakszervezet a nyugdíjemelésről; Zelenszkij-kritika az olajársapkáról; hosszú sorok a magyar benzinkutakon; elkerülhető a recesszió idehaza. Rezsihírek.

Októberben 0,6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok szerint egyaránt az egy évvel korábbihoz képest – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Míg az üzemanyagértékesítés tovább bővült, az élelmiszer üzletekben egyértelmű a visszaesés.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 5,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 0,9 százalékkal csökkent, az üzemanyag-kiskereskedelemben 19,7 százalékkal emelkedett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. Az országos kiskereskedelem forgalma folyó áron 1520 milliárd forintot ért el – írta az MTI.

Magyar Szakszervezeti Szövetség: ennél nem lehet kevesebb a nyugdíjemelés mértéke

Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke szerint vagy szándékosan elszámolta magát a kormány novemberben vagy nagyot tévedett, amikor 6,1 százalék helyett mindössze 4,5 százalékkal emelte a nyugdíjakat. A szövetség nyugdíjas tagozatának szakértőivel egyeztetve – az elmaradást és a 15 százalékos inflációt figyelembe véve – az elnök azt tartja korrektnek, ha januárban a nyugdíjakat is legalább 15 százalékkal emeli a kormány – áll az MTI-hez eljuttatott közleményükben. 

A szövetség azt kéri a döntéshozóktól, hogy a 160 ezer forint alatti nyugdíjból élők kritikus helyzetén legalább egyszeri 50 ezer forinttal próbáljon átmenetileg segíteni. Az elnök ezt azért tartja indokoltnak, mert az Európai Unióban Magyarországon emelkedtek a legnagyobb mértékben az élelmiszerárak, és ez a rezsi drasztikus drágulásával együtt a kisnyugdíjasok számára elviselhetetlen teher.

Zelenszkij szerint az oroszok nem igazán fogják érezni az olajársapkát

Hétfőtől lépett életbe a 60 dolláros olajársapka, melyet az Európai Unió tagországai, így Magyarország is ratifikált még szombaton – írja a 24.hu.  Ezzel egy időben már érvényessé vált a hatodik szankciós csomag is, ami megtiltja a nyersolaj és egyes kőolajtermékek behozatalát Oroszországból az Európai Unióba, de átmeneti kivételt biztosít azoknak az uniós tagállamoknak, így hazánknak is, amelyekhez csővezetéken érkezik a kőolaj.

Volodimir Zelenszkij megbeszélést tart
MTI/EPA/Ukrán elnöki sajtószolgálat

Janet Yellen amerikai pénzügyminiszter úgy véli, az olajársapkát haladéktalanul megérzik majd az oroszok, de Volodimir Zelenszkij ukrán elnök nem osztja ezt a nézetet, mivel az orosz olaj hordónkénti ára 52 dollár közelében van, tehát alacsonyabb, mint a megszabott felső korlát.

Feszült hangulatban telt a hétvége a benzinkutakon

Péntek estétől az ország számos pontján csaknem állandósulni látszanak a hosszú sorok a töltőállomásokon – adta hírül a Napi.hu. Legtöbben persze az ársapkás üzemanyagból vásárolnának, de van, ahol az már nem kapható, illetve olyan benzinkút is akad, melyen a drágább üzemanyagból is korlátozottan lehet csak tankolni.

A portál olvasóink információi alapján Budapesten és annak 50 kilométeres körzetében több helyen jelentős sorállás alakult ki a benzinkutaknál, de a közösségi médiafelületeken számos bejegyzés szerint hasonló volt a helyzet több vidéki nagyvárosban is. Pécsett a sorban álló autók közlekedési fennakadást okoztak, egy olvasó pedig vasárnap Szegeden három Mol kútnál is hiába próbált tankolni.

Úgy tűnik, elkerülhető a gazdasági recesszió Magyarországon

Virág Barnabás, a Magyar Nemzeti Bank alelnöke nemrégiben arról beszélt, hogy az idén 4-4,5 százalékos lehet a gazdasági növekedés, de 2023-ban maximum fél- egy százalékkal bővülhet a magyar gazdaság.

A Vg.hu szerint a piaci elemzők úgy vélik, a gazdasági recesszió Magyarországon elkerülhető, de a technikai recesszió már nem. Az energiakrízis folyamatosan súlyos problémákat generál a világgazdaságban, ez pedig Magyarországra is erősen kihat. Mindezek azonban a hazai munkaerőpiacon nem okoztak zsugorodást. Pozitívumot jelent az is, hogy Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, Németország jó GDP-számot produkált. A recesszió Franciaországban sem akkora, mint amekkorával korábban számoltak.

Varga Mihály arról írt közösségi oldalán, hogy mennyit spóroltak az állami hivatalok

Az elszálló energiaárak miatt a kormány takarékos gazdálkodást indítványozott korábban a hivataloknál, amelynek részeként 25%-os megtakarítást célzott meg a gázfogyasztásban.

Varga Mihály előadást tart
Fotó: MTI/Kovács Anikó

Az Rtl.hu közlése szerint a pénzügyminiszter arról tájékoztatott Facebook-oldalán a hétvégén, hogy a célt felülteljesítették a hivatalok: a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság által üzemeltetett 101 hivatali épületben szeptemberben 55,9%-kal, októberben 81,2%-al csökkent a gázfogyasztás a tavalyi évhez képest. Ez 1,3 milliárd forint megtakarítást jelent a költségvetésnek.

Váratlanul leállt egy belga atomerőmű reaktora

Hibát jelzett és automatikusan készenlétbe helyezte magát vasárnap a belgiumi Tihange atomerőművének egyes reaktora a két gőzturbina egyikével kapcsolatos probléma miatt, a hiba forrását még nem sikerült azonosítani.

Az erőművet üzemeltető, francia tulajdonú Engie áramszolgáltató reményét fejezte ki, hogy az áramtermelés már kedden újraindulhat, az időpont azonban még változhat a technikai elemzések eredményétől függően

Az MTI közleménye arról ír, hogy a belga gáz- és elektromos áramelosztó hálózatot üzemeltető Elia társaság kizárja, hogy a leállás az ellátás biztonságát veszélyeztetné.