Termékek a magas rezsi ellen - a legjobb eszközök spórolásra

Turi Dániel
Az áremelkedések miatt mindenki ott spórol, ahol csak tud - sokan azonban abban sem biztosak, hogy hol kezdjék el. Nekik mutatunk meg most olyan otthon is használható eszközöket, amikkel alacsonyabb lehet a rezsi.

Az idei év minden bizonnyal úgy vonul majd be a történelembe, mint egy egészen új világ kezdete. A szomszédban zajló háborús konfliktus, az újra felbukkanó koronavírus, az évtizedek óta nem látott infláció – mind meghatározzák a mindennapjainkat. De vajon mit tehetünk azért, hogy az ősz – és majd különösen a tél – beköszöntével ne kelljen csillagászati összegeket fizetnünk a különböző, teljesen hétköznapi szolgáltatásokért? Egy előző összeállításunkban már megmutattuk, hogy milyen trükkök és tippek léteznek a ház körül, ha szeretnénk csökkenteni a rezsit, valamint foglalkoztunk azzal is, hogy mit tehetünk a mentális egészségünk megőrzésének érdekében. Most pedig olyan, bárki által beszerezhető termékeket mutatunk, amikkel akár rövid-, akár hosszútávon, de faraghatunk valamennyit a rezsiszámlákból.

Minden, ami napelem

A megújuló energiaforrások kétségtelenül egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek – és mostanra már nem is elsősorban a környezetszennyezés csökkentése miatt, hanem egyszerű anyagi megfontolásból. A lehetőségek azonban meglehetősen korlátozottak: míg a szélenergiát vagy a vízerőművek által termelt energiát nehéz egy háztartásban felhasználni, addig a napenergia bárki számára elérhető. Épp ezért nem csoda, hogy a különböző kutatások szerint idén már a tavalyi évhez képest is hússzorosára nőtt azoknak a száma, akik az egész otthonuk energiaellátást megpróbálják napelemekkel megoldani – ez azonban nem olcsó mulatság. Vannak viszont olyan eszközök, amik nem kerülnek milliókba, mégis segíthetnek a spórolásban.

Ilyen például a Viking SP28W napelem panel, amit az apró, de összeadva mégis sokat fogyasztó, telefon- vagy tablettöltők, power bankok, zseblámpák, okosórák, notebookok töltésére terveztek. Az eszközön összesen három USB-port található, amivel a vásárlói vélemények alapján akár egyszerre feltölthetünk egy laptopot, egy tabletet és egy telefont egyaránt – a 28 wattos teljesítmény erre nagyjából egy óra alatt képes. Az eszköz ráadásul vízálló, így szabadtéren is használható, a monokristályos kialakítása miatt pedig borús időben is ugyanezt a teljesítményt hozza.

Napelemes töltő telefonokhoz, tabletekhet, laptopokhoz

A 28 wattos napelem egyszerre három eszközt is képes feltölteni

Hirdetés

A VidaXL egy nagyon hasonló, hétköznapi használatra tervezett napelemével ugyanúgy spórolhatunk a rezsiszámlán – sőt, még jobban is, hiszen ez a termék már 80 wattos teljesítményre képes, így még gyorsabban tölthetjük az eszközeinket. Természetesen azonban az eszköz árán is meglátszik a nagyobb teljesítmény, közel százezer forintot kell érte fizetni – ami egyszerre nagy kiadásnak tűnhet, de szakemberek szerint gyakorlatilag nincs olyan szolár termék, ami ne hozná vissza a többszörösét a befektetett pénznek. 

80 wattos teljesítményű, megszakíthatatlan napelemtöltő

A szakemberek szerint a szolár energiát használó eszközök visszahozzák az árukat

Hirdetés

Szintén a Viking terméke ez a szolár, mozgásérzékelős, kültéri LED-lámpa, aminek még a felszerelésével sem kell bajlódni, miközben a nagyobb tereket is megfelelően bevilágítja. A lámpa természetesen nem fogyaszt áramot, de a napenergiát is csak akkor használja, amikor mozgást érzékel, így a vélemények alapján sosem hagyja cserben azokat, akik ezt használják.

Kültéri, napelemes LED-lámpa

A lámpa mozgásérzékelővel van ellátva, így a használati ideje is hosszabb

Hirdetés

 

Ha pedig szóba került a LED-világítás, nem mehetünk el szó nélkül az izzók kérdése mellett sem. Az elmúlt években gyakorlatilag mindenki, aki figyel az energiatakarékosságra és a környezetbarát életmódra lecserélte a hagyományos izzóit – egyrészt a LED strapabíróbb, egyszóval hosszabb az élettartalma. Másrészt pedig összehasonlíthatatlanul kevesebbet fogyaszt –

a Star-Light izzói például közel nyolcan százalékkal kevesebb energiát használnak, mint a hagyományos társaik.

Mivel az elmúlt években egyre népszerűbbé vált ez a megoldás, így már azt sem lehet mondani, hogy különösebben drágább megoldásról lenne szó – ma már egy LED-izzó sem kerül semmivel sem többe, mint bármilyen más izzó.

Star-Light 9 wattos, 6 darabos LED-izzó szett

Akár nyolcvan százalékkal kevesebb áramot fogyaszt, mint egy hagyományos izzó

Hirdetés

 

Aranyárban mért meleg 

Az utóbbi hetekben több olyan, meglehetősen pánikszerű hír is megjelent, ami szerint „megfagyunk télen”, sem meleg otthonra nem számíthatunk, sem pedig meleg vízre, ha az orosz gázellátás akadozni kezd, vagy esetleg teljesen leáll. Bár nyilván mindenki abban reménykedik, hogy ez nem következik be, az megmásíthatatlan tény, hogy egy átlagos háztartásban nehezebben lesz megfizethető a meleg fenntartása. Sok szakértő például azt a javaslatot tette, hogy csak bizonyos szobákat fűtsünk, csak a ház egyes részeiben kapcsoljuk be a meleget adó eszközöket.

 Azoknak, akik megfogadják ezt a tanácsot, tökéletes választás lehet a Klarstein Norderney konvektora. A két fűtési fokozattal és ezer wattos teljesítménnyel működő eszköz a termékleírás alapján egy 20 négyzetméteres helységet tökéletesen képes felfűteni – a nemesacél fűtőtestnek köszönhetően ráadásul rendkívül gyorsan. Emellett a konvektorba hőmérsékletérzékelőt építettek, így a fagydetektor például nem engedi, hogy 5 fok alá csökkenjen a hőmérséklet. Valamint azt is felismeri, hogy ha épp nyitva van a szobában az ablak, így automatikusan lekapcsol.

Az energiafelhasználás optimalizálása érdekében egy hétre beállítható, hogy mikor kapcsoljon be és ki, így garantálva, hogy nem fogyaszt feleslegesen.

 

Klarstein okos konvektor, hőmérsékletszabályozóval

A beépített hőmérő nem engedi kihűlni a lakást, a hőfokot pedig akár egy hétre előre is be lehet állítani

Hirdetés

=9b9e2f407e7cb12b03670628bd61ada2&varselid[1]=c8ed89d8687aa2344c423179e2b90f04::electronic-star.hu” linkThree=””]

A szakértők szerint egy háztartásban a fűtés biztosításához szükséges eszközök után a vízmelegítésre szolgáló bojlerek és egyéb termékek fogyasztják a legtöbbet. Épp ezért egyáltalán nem mindegy, hogy milyen eszközt választunk – és még ha elsőre nem is tűnik olcsó mulatságnak egy új bojler, vagy vízmelegítő beszerzése, hosszú távon – csakúgy, mint a napelemes eszközök – megtérülnek. Az Atlatntic Vertigo bojlere például nagy sűrűségű, freonmentes hőszigetelésének köszönhetően jelentősen csökkenti a hőveszteséget, ezzel pedig csökkenti a rezsit. Arról nem is beszélve, hogy az első zuhanyzáshoz szükséges víz felmelegítése kevesebb, mint egy óra alatt megtörténik, ráadásul vízszintesen és függőlegesen is felszerelhető, így gyakorlatilag még a legkisebb fürdőszobában is kényelmesen elfér.

Atlantic Vertigo energiatakarékos bojler

Az eszköz a freonmentes hőszigetelésének köszönhetően jelentősen csökkenti a hőveszteséget.

Hirdetés

Azoknak, akik nem szeretnék ilyen nagy kiadása verni magukat, a jelentősen olcsóbb Ariston vízmelegítő is energiatakarékosan garantálja a meleg vizet a hidegebb hónapokban. Az eszköz B energiahatékonysági osztályba sorolható, amivel a piacon jelenleg ár-érték arányban az egyik legjobb – ráadásul a cég ígérete szerint az úgynevezett WaterPlus+ funkció miatt akár tizenhat literrel több vizet képes felmelegíteni, ami pont egy zuhanyzással jelent többet.

Ariston energiatakarékos vízmelegítő

A WaterPlus+ technológiának köszönhetően tizenhat literrel több vizet képes felmelegíteni

Hirdetés

Azoknak pedig, akik még tovább szeretnének spórolni a vízfogyasztáson, ajánlott beszerezni egy Perlator levegőztető fejet a fürdőszobai vagy konyhai csapokra. Ezzel az eszközzel percenként körülbelül három liter vizet tudunk folyatni, míg a hagyományos csapok ennek közel a háromszorosát fogyasztják – ráadásul mindezt úgy, hogy a használati kényelmet nem befolyásolja. A levegőztető használatával a gyártó szerint akár a 88%-os vízspórolás is elérhető. 

Perlator levegőztető víz spóroló

Az eszköz segítségével percenként tíz liter víz helyett nagyjából három fogy el

Hirdetés

Apró trükkök

A napelemek, energiatakarékos bojlerek és egyéb nagyobb háztartási eszközök használata mellett vannak olyan kisebb, de legalább annyira fontos termékek, amiket használva sokat tehetünk azért, hogy a hónap végén ne kelljen számolgatni a pénzt a számlákat látva. Ilyen például a Solfex hőtükörlap, ami segít megőrizni a meleget. A radiátorok mögött ugyanis a fal felmelegszik, ez pedig hőelvonással jár – egyszóval teljesen feleslegesen távozik a meleg a falakba. Ezt hivatott megakadályozni ez a termék, ami egyszerűen visszaveri a hőt a fűtendő térbe

Solfex hatásfokjavító hőtükör

A radiátoron keresztül feleslegesen távozó hőt visszaveri a fűtendő térbe

Hirdetés

A hőszivárgás leggyakoribb oka a huzat, ami – bár ezt sokan nem veszik komolyan – a szakemberek szerint meglepően sok hőelvonással jár. Sokan ennek megakadályozására kinőtt, nem hordott ruhadarabokat próbálnak használni, holott egy huzatfogó valójában nem is kerül sokba, ráadásul garantáltan benntartja a meleget. A poliészterből készült termékkel nem kell aggódni sem a hőszivárgás, sem a szoba kihűlése miatt – a vásárlói vélemények alapján remekül tömít, ráadásul bármilyen ajtónál tökéletesen használható. 

Poliészter huzatfogó

A hőszivárgást garantáltan megakadályozza a huzatfogó

Hirdetés