Kényelmes és dizájnos rattan kerti bútorok

Balázs
A rattanból készült kerti bútorok tartósak, strapabírók és nem igényelnek sok macerát.

Az első és legfontosabb kérdés, hogy minek egyáltalán a rattan a kertbe? Erre azért nem nehéz válaszolni: Azért, mert tegnap telefonált a 80-as évek és kéri vissza a ronda, fröccsöntött, fehér műanyag asztalait, illetve székeit.  No, de mégis miféle rattant érdemes vásárolni, a klasszikus, természetes, rattanpálmából származót, vagy a műanyag tesóját, a polyrattant?

Erre annyira nem bonyolult válaszolni, hiszen az elhelyezésen kívül lényegi különbség a dolog praktikus oldaláról vizsgálva nincs köztük, majdhogynem ízlés dolga az egész. Aki szereti a természetesebb életérzést, az marad az eredetinél, akinek pedig fontosabb a strapabíróság, az meg választja a műanyagot.

rattan kerti bútor
Getty Images

Persze mondhatnánk, hogy ha jobban bírja a gyűrődést a műanyag, akkor az mégiscsak valamiféle különbség, de a természetből származó rattan sem egy törékeny nádszál kisasszony, viszont annak is oka van, hogy ideális kerti bútorrá a polyrattan felbukkanása tette.

A klasszikus, természetes rattannal azért ocsmány módon képes elbánni az időjárás, ezért is hajlamosabbak a népek inkább beltéri bútorként használni a belőle készült alkalmatosságokat, úgy simán elvan akár évtizedekig is.

Ellenben a polyrattan nem egy túl igényes jószág, ugyan rendszert nem kell belőle csinálni, mert hosszútávon azért annyira nem jó neki, de ha olykor olykor elkapja egy rendesebb eső, az nem jelent számára problémát, ahogyan a kerti bútoralapanyagok másik nagy mumusa, a hőingadozás sem érdekli annyira.

Sőt, még az UV sugárzást is jól tűrik, így a természetes rattantól eltérően a műrattant nem fenyegeti a kifakulás veszélye sem.

De akkor nem is kell tisztítani? Ezt azért túlzás volna állítani, természetesen a műrattannal is kell időnként foglalkozni, csak nem lesz annyira macerás és időigényes a művelet, mint a legtöbb bútor esetében.

A műrattanból készült dolgokat egy sima átkeféléssel, meg némi vizes törölgetéssel tisztává tudjuk varázsolni, sőt, ha éppen tombol a nyári gatyarohasztó hőség és a bútoron semmiféle egyéb kényesebb anyag nincs (pl textilpárna), akkor egy kellemes napsütéses délelőtt adhatunk a testének a kerti slaggal is, a szárítást meg elvégzi a déli napfény.

És hogy mire jó a műrattan?

Alapvetően kiülős garnitúrákhoz tökéletes, székek, asztalok, de akár fotelek, vagy kanapék alapanyagának ideális, csak tényleg soha ne feledkezzünk meg róla, hogy a párnáik, egyes esetekben a dekorációik, de akár a naptól védő, árnyékot adó felületeik sem biztos, hogy ebből az anyagból vannak.

Ez különösen akkor lesz lényeges, ha a fenti slagos, á’la lusta gazda módszerrel szeretnénk elvégezni a tisztításukat.

Erre az alkalomra, meg amúgy is tök jó választás lehet egy párnatároló doboz, hiszen csak be kell dobálni mindent, amit nem akarunk szétlőni a vízsugárral, aztán száradás után elővenni és szépen egyenként kirakosgatni.

 

A rattan tárolódobozokkal és komposztálókkal is jól jársz

Az ülő, fekvő és evő alkalmatosságokon túl készítenek műrattanból remek tárolódobozokat is, sőt, ha igazi vidéki gyerekek vagyunk, normális kerttel, akkor akár komposztálót is vehetünk. További előnyös tulajdonsága a műrattannak, hogy alig van valamicske súlya, igen könnyű hozni, vinni, így minden szempontból kiváló lesz a kertbe.

Van még valami, amiben minden kétséget kizáróan jobb a műrattan, mint az eredeti, ez pedig az ára. A műrattanból készült bútorokat gyakorlatilag a rattan bútorok árának töredékéért is megvásárolhatjuk, így nem csak hogy jobban viseli a kerti viszonyokat, de még olcsóbb is. Szóval ha az a kérdés, hogy rattan, vagy műrattan cuccokat tegyünk-e a kertbe a válasz mindenképp a műrattan, hiszen ahogy fentebb is írtuk, könnyebben tisztítható, időtállóbb, nem fáj neki sem az eső, sem a napfény, sem a hideg sem a meleg, de azért télire érdemes a kertből bepakolni.