A PFAS, vagyis az úgynevezett “örök vegyi anyagok” szinte láthatatlanul vannak jelen a mindennapokban: megtalálhatók a ruházattól kezdve a kozmetikumokon és kábeleken át egészen az élelmiszer-csomagolásokig – sőt, még a sütőpapírban is. Ezek a szén-fluor vegyületek szinte elpusztíthatatlanok, ezért érdemes vigyázni velük – mutatjuk, mivel helyettesítheted a sütőpapírt, hogy megszabadulj tőlük!
Mérgeznek az örök vegyi anyagok
A PFAS-vegyületek nem bomlanak le, így bekerülnek a talajba, a vízbe, a növényekbe, illetve akár az emberi szervezetbe is. A szakértők szerint számos egészségügyi kockázattal járhatnak:
hozzájárulhatnak az alacsony születési súlyhoz, az elhízáshoz, a cukorbetegséghez, a magas koleszterinszinthez vagy a pajzsmirigy-problémákhoz.
Emellett növelhetik a vese-, here- és mellrák kialakulásának kockázatát is.
Így kerüld el őket!
Mivel a gyártóknak nem kötelező feltüntetniük a PFAS jelenlétét, a fogyasztóknak érdemes figyelniük a termékeken a “vízálló”, “vízlepergető” vagy “szennyeződéstaszító” jelzéseket – ezek örök vegyi anyagok jelenlétére utalhatnak. Emellett, ha kávézóba indulunk, érdemes magunkkal vinnünk saját poharunkat az elviteles papírcsésze helyett: ezek ugyanis szintén tartalmazhatnak örök vegyi anyagokat. Érdemes PFAS-mentes kozmetikumokat és tapadásmentes bevonat nélküli serpenyőket használnunk egészségünk érdekében.

A sütéshez sem feltétlenül szükséges sütőpapír, ami szintén tartalmazhat örök vegyi anyagokat:
helyettesíthető például ostyalappal, margarinnal, olajjal, liszttel vagy zsemlemorzsával.
Ezek kombinációja – például az olaj és liszt a tepsire kenve – természetes, biztonságos és környezetbarát alternatívát kínál a mindennapi sütéshez.
Közelebb a tiszta jövőhöz
Politikai szinten történtek lépések az örök vegyi anyagok használatának korlátozására:
az EU-ban több PFAS-anyagot már betiltottak, például a PFOA-t, a PFOS-t és 2022 óta a PFHxS-t is.
Ezek szerepelnek a Stockholmi Egyezmény tiltólistáján, amely a legveszélyesebb, tartós szennyező anyagok ellen lép fel. Ugyanakkor a teljes körű tiltás lassan halad, mivel jelenleg nincsenek széles körben elérhető, megfelelő helyettesítő anyagok. Ezért az Európai Vegyianyag-ügynökség hosszú átmeneti időszakokat javasol.

