A legtöbben talán észre sem veszik, de az üvegpalackok alján található kis barázdák és a jellegzetes homorú kialakítás nem véletlenül vannak ott. Ezek az apró részletek nem csupán dizájnelemek, hanem rendkívül praktikus szerepet töltenek be.
Aki rendszeresen iszik ásványvizet, bort vagy gyümölcslevet palackból, talán már felfigyelt arra, hogy sok üvegpalack alja nem sík, hanem befelé ívelt, ráadásul gyakran körkörös barázdák is találhatók rajta. Ezek a kialakítások nemcsak esztétikai okokból léteznek, hanem valódi funkciót is betöltenek – és nagyban hozzájárulnak ahhoz, hogy az üvegpalackok biztonságosabbak és praktikusabbak legyenek a mindennapokban – írja a Ruhr24.
Több, mint dizájn
Az üvegpalackok alján található homorulat elsősorban a stabilitást szolgálja. Különösen a nyomás alatt álló italok, például szénsavas ásványvíz vagy pezsgő esetében fontos, hogy a belső nyomás ne gyengítse vagy törje meg az üveg alját. A domború forma segít abban, hogy a palack falaiba egyenletesen legyen elosztva a belső nyomás – ez különösen akkor fontos, ha a palackot parafadugóval zárják le, amit nagy erővel préselnek be.

A német Wiegand-Glashüttenwerke üveggyár a T-Online kérdésére elmondta: ez a kialakítás nemcsak a belső nyomás okozta terheléssel szemben teszi ellenállóbbá a palackot, hanem mechanikai igénybevétel – például szállítás vagy kiöntés – során is segít megóvni az üveget a töréstől.
A barázda sem véletlen
Nemcsak a homorú forma, de a palack alján található apró barázdák is praktikus okokból léteznek. Egyrészt segítenek megelőzni, hogy a hideg üvegek alatt kondenzvíz gyűljön össze. Amikor az üveget hűtik, a környezet és a palack hőmérséklete közti különbség miatt lecsapódik a pára, ami nedvességet képezhet az üveg alján. Ez nem csak bosszantó, mert a palack odatapadhat az asztallaphoz, hanem kellemetlen nyomokat is hagyhat az asztalon, terítőn vagy munkapultokon.
A barázdák révén a levegő szabadon áramolhat, így a víz el tud párologni, és nem alakul ki tapadóréteg.
A barázdák ráadásul segítenek abban is, hogy az üveg ellenállóbb legyen az egyenetlen felületeken. Ha például kavicsra vagy morzsára kerül a palack, egy sima alj könnyebben megrepedhetne a koncentrált nyomástól. A barázdált felület ezzel szemben eloszlatja a terhelést, így kisebb az üveg repedésének kockázata.
A Wiegand-Glashüttenwerke szerint a gyártás során is fontos szerepet játszanak ezek a barázdák: segítik a palackok gördülékeny mozgását a szállítószalagokon és a töltőgépekben. Ezáltal biztosított, hogy az üvegpalackokat gyorsan és biztonságosan lehessen feldolgozni.