Hogyan öltöztesd az otthonodat? Megmutatjuk!

nestconcept
Az elmúlt hetekben Budapesten főszerepbe került a képzőművészet, ezért most úgy gondoltuk, hasznos lenne írni arról, miért és hogyan érdemes művészetet vinni otthonunkba.
nestconcept

nestconcept

A nestconcept belsőépítészeti iroda lakástulajdonosok, kisvállalkozások, startupok és multinacionális cégek, valamint design-őrültek tereinek tervezésével foglalkozik. A Startlap Vásárláson hasznos tanácsokat olvashatsz tőlük, hogyan alakíthatod a lakásodat még szebbé.
Cikkei

Miért?

Elsőként nézzük meg a miértet. Sokakban él az a prekoncepció, hogy a műalkotások vásárlása a tehetősek sportja. Ez az elmélet azonban Andy Warhol és a sorozat nyomtatott képei óta nem teljesen állja meg a helyét. A művészet szinte mindenkinek elérhető, erre is tökéletes példát mutatott az idei ArtMarket a Millenárison, ahol korlátozott példányszámban nyomtatott fotók és grafikák már 20-30 ezer forinttól elérhetőek voltak.

A jól megválasztott és pozicionált képek öltöztetik a falakat, kiegészítik, vagy pont megtörik a lakás stílusbeli egységét, történeteket mesélnek, és tükrözik tulajdonosuk egyéniségét, látásmódját. Arról pedig ne is beszéljünk, hogy sok esetben a műtárgyak befektetésként is jól működnek, hiszen idővel növekszik az értékük.

Mit?

Következő kérdés a mit. Fontos meghatároznunk, hogy melyik médium tetszik legjobban, mi áll hozzánk igazán közel. Ebben a témában két fő csoportot különböztetnénk meg: az egyedi képző- és a digitális művészeti alkotásokat. Előbbibe tartoznak a festmények, kézzel készült grafikák, szobrászat és installációk, míg utóbbiba a fotográfia, digitális grafika és videóművészet.

Szerencsénkre az elmúlt években számos művésszel és galériával dolgozhattunk együtt, akik kiemelkedő értéket képviselnek a fiatal magyar kortárs művészetben, mutatunk is néhány példát:

Végh Júlia „Inner landscape” sorozatának darabjai jelennek meg egy budapesti projektünk falain.

Végh Julival egy irodaház-projekten ismerkedtünk meg, és azóta is elképedve figyeljük azt az egyedi látásmódot, amivel a kortárs kultúrát és társadalmat megjeleníti festményein és installációin.

Baloldalon Tibowsky Bowie portréja egy általunk tervezett lakásban, jobb oldalon pedig falfestménye egy kijevi iroda projektünkön.

MrTibowskyval több projektet is csináltunk, hiszen amellett, hogy kimagasló tetoválóművész, a ma is erősen lüktető street style-t tökéletesen visszahozza képeiben és falfestményeiben is.

Barbara Moura, Fabian Bürgy és Murányi Kristóf képei is megjelennek általunk tervezett terekben a MyMuseum kurálásában.

A MyMuseum galéria egy igazi gyöngyszem a Dohány utca forgatagában, ahol Török Tünde és Szendrő Veronika egy sor tehetséges digitális művész munkáját vonultatja fel. Több projektünkre is innen kerültek ki alkotások, mint például Murányi Kristóf szocialista tárgykultuszát idéző grafikái, vagy Isabel Val fotósorozatai Budapest neon feliratairól, illetve a hármas metróról. A MyMuseum egyedi újítása még az a digitális keret, amivel teljesen újrafogalmazzák a digitális művek megjeleníthetőségét és felhasználását az enteriőrökben.

Hogyan rendezzük el képeinket otthon?

Érdemes átgondolni, hogy milyen elrendezések néznének ki jól a lakásunkban, illetve képeink között milyen kapcsolat/harmónia van, mennyire működnek egy falon, vagy térben.

Bal oldali képen Regős Benedek fotója egy általunk tervezett családi házban, jobb oldali fotó forrása: Pinterest.

A legegyszerűbb elrendezés, amikor egy adott falszakaszra egy kép kerül. Ez lehet nagy formátumú kép, de akár kisebb is, kérdés, hogy mennyire szeretnénk az adott képet kiemelni. Figyeljünk oda minden esetben, hogy milyen keretbe tesszük (amennyiben keret nélkül jön), hogy az ne nyomja el magát az alkotást.

Középső képen Végh Júlia egyik akvarellje felnagyítva egy budapesti projektünk étkezőjében, másik kettő kép forrása Pinterest.

A következő opció a kisebb képkompozíciók, amikor egymással jól működő képeket rakunk össze egy falra. Ezek optimális esetben azonos technikával, azonos felületre készült alkotások legyenek.

Középső képen egy általunk tervezett lakás galéria fala, melyen számos alkotó műve megtalálható. Másik két kép forrása Pinterest.

A bevállalósabbaknak ajánljuk a kép-fal elképzelést, ahol már érdemes különböző stílusokat és méreteket keverni. Itt fontos figyelni arra, hogy a különböző hatások kiegyensúlyozódjanak, legyenek karakteresebb és visszafogottabb alkotások is.

Reméljük, ezzel a rövid bemutatással sikerül meghozni többeknek is a kedvét, hogy elmélyedjenek a hazai kortárs művészetekben, és kapnak elég ötletet is ahhoz, hogyan tudják azokat hazavinni és felrakni falaikra.