7 tipp, hogy szép burkolat legyen a konyhában, fürdőben

nestconcept
Vizes helyiségek tervezésekor sokan hajlamosak vagyunk arra, hogy megragadjunk a gyermekkorunkban látott példánál, miszerint az ilyen helyiségeket márpedig közepes léptékű csempével kell mennyezetig burkolni. Pedig ez teljesen szükségtelen, hiszen el sem hinnénk, mennyi lehetőség közül választhatunk manapság. Ezekből mutatunk most példákat; hidegburkolatok és alternatíváik a konyhában és fürdőben.
nestconcept

nestconcept

A nestconcept belsőépítészeti iroda lakástulajdonosok, kisvállalkozások, startupok és multinacionális cégek, valamint design-őrültek tereinek tervezésével foglalkozik. A Startlap Vásárláson hasznos tanácsokat olvashatsz tőlük, hogyan alakíthatod a lakásodat még szebbé.
Cikkei

A főbb lehetőségek, ajánlatok egyes típusai még magyarországi gyártásban is elérhetőek, elképesztően magas minőségben.

Greslap

Középső képen egy általunk tervezett családi ház fürdőszobája, ahol a 60×60-as márvány és a 60×30-as beton mintázatú gres lapok keverése látható. Fotó: Kovács Dávid. További képek: Pinterest

A greslap már jó ideje forgalomban lévő burkolóanyag, legfőbb jellemzői közé sorolható, hogy masszív, nagy kopásállóságú, magasan csúszásmentesített kőporcelánlap, ami tökéletessé teszi fürdők, konyhák, de akár teraszok burkolására is. A trendeknek is megfelelően általában nagy méretekben lehet kapni, így kitűnő azoknak, akik a minimalista designra törekednek, illetve felület és szín szempontjából pedig szinte végtelen a lehetőségek tárháza, de kiemelkedőek a fa, beton, márvány vagy egyéb kőmintázatú típusai.

Fali csempe

A középső képen a nestconcept által tervezett budai lakás fürdőszobája látható, ahol a spanyol Equip rusztikus csempéjét használtuk. Fotó: Kovács Dávid, További képek forrása: Pinterest

A fali csempe jellegzetes és jól ismert, nem változott sokat anyagában az elmúlt 100 év alatt, designban azonban egészen elképesztő dolgok jelentek már meg. Amennyiben trendérzékenyek vagyunk, érdemes a kisebb léptékű csempéket választani és színes fugával felrakatni. Elképesztő színek és felületek érhetőek már el, így igazán egyedi és különleges enteriőrök kreálhatóak velük. Amennyiben nem szükséges (épített zuhany kivétel) játszunk nyugodtan a burkolási magasságokkal és használjunk latex festéket a fölötte szabadon hagyott falfelületen.

Mozaik

Mozaikokból manapság egyre izgalmas formák és színek kaphatóak, a RawDecort kifejezetten ajánljuk ilyen elképzelés esetén. Forrás: Pinterest

A mozaik már az ókorban is használt technika volt, ma pedig már egy külön szegmenst képvisel a burkolatok világában. Hála a technológiai fejlesztéseknek, a fenti mozaikok már 30×30-as hálón érkeznek, így a burkolómestereknek is könnyebb dolguk van a felrakásnál, mi pedig élvezhetjük a mozaik által egyedivé tett felületeinket. Bizonyos típusait egyébként a padlóra is használhatjuk.

Vinyl

A bal oldali képen egy Gdanskban általunk tervezett irodaház konyhájának kávézósarka látható, ahol fa mintázatú vinyllel lett burkolva a padozat. További fotó forrása: Pinterest

A vinyl alapanyag jól ismert főleg a poszt-szocialista országokban, abban az időben a jól ismert tekercses PVC óriási tereket hódított. Ennek az utóda a ma csak vinylnek nevezett táblásított PVC, melynek könnyebb a lerakása, vaskosabb felépítésének köszönhetően jó a kopásállósága, illetve csúszásmentesített változatai tökéletesek fürdőszobákba is. A rengetek féle printelt felület mellett már egyébként a felszínük is strukturáltak, így képes a vinyl akár fa vagy kő hatását is meglehetősen autentikusan visszaadni.

Csiszolt beton

A jobb oldali képen egy budapesti irodaház konyha-lounge tere látható, ahol csiszolt és lakkozott betont használtunk. Bal oldali kép forrása: Pinterest

A csiszolt beton stílusában a korai gyárépületek kialakításához nyúl vissza, mégis rengetek design vonalon használják már manapság letisztult megjelenése miatt. Előnye a kifejezetten könnyű tisztíthatóság, kopásállóság és csúszás mentesség, de nagyon oda kell figyelni a kivitelezés során a részletekre.

Cementlap

Magas minőségű és egyedi cementlapokat találunk hazánkban is, mi a Csepeli Iamart manufaktúrát ajánljuk leginkább. Képek forrása: Pinterest

A cementlap története az 1800-as évekbe nyúlik vissza, de igazán az 1900-as évek első felében terjedt el Közép-Európa országaiban. Magyarországon is számos klasszikus épületben találkozunk ezzel a burkolattal, amit most újraértelmeznek számos manufaktúrában, új mintákkal és színek széles választékával. A cementlap a megfelelő felületkezeléssel tökéletes burkolat fürdőszobákba és konyhákba is egyaránt, legyen szó akár a padló, akár a fal burkolásáról, ráadásul számos stílusirányhoz találunk megfelelő rajzolatú lapot.

3D csempe

3D csempében verhetetlen a Szentendrei Kaza, akik TRE kollekciójából terveztük az Anna Cakes konyhájának falburkolatát.

A 3D csempe egy kifejezetten különleges megoldás azoknak, akik szeretnének kitűnni egyedi tereikkel. A betonból készült fali csempék számos színben és formában elérhetőek, bizonyos típusaik felrakásának megtervezése egy igazi kreatív játék lehet.