Szépség 2019. szeptember 12.

Tipikus őszi akciók: mit érdemes ilyenkor venni?

Laura Szépség 2019. szeptember 12.
A nyári holmik leárazásán túl van-e még más akció-tendencia ősszel? Mit érdemes ilyenkor figyelni, ha olcsón akarsz beszerezni dolgokat? Szakértőt hívtunk segítségül.

Őszi leárazás, kiárusítás, akció! Sokfelé látsz ilyen kiírásokat, nemcsak a kirakatokon, de a webshopokban is, igaz? Nos, az jó is, ha épp konkrét cuccot keresel, és megpillantasz egy leárazott darabot belőle, de mi van, ha nincs határozott ötleted arról, mit vegyél, csak szeretnéd tudni, mit érdemes ősszel beszerezni? Mit áraznak le ilyenkor?

A legkézenfekvőbb kérdés: nyári holmikat ősszel éri meg leginkább vásárolni?

Ősszel jelentős mértékben leárazzák a nyári öltözékeket, amiket mindenképp a széles, nagy választékot kínáló üzletekben – legyen az fizikai vagy digitális értelemben vett üzlet – érdemes keresni – mondja Jagodics Rita, a Gyártó-és Kereskedő cégek marketing ügynökségének szakértője.

A kereskedők jelentős része ugyanis már tudja, hogy ma a vevők azt az üzletet választják, amelyben széles az áruválaszték, mivel azt feltételezik, hogy a nagyobb árukészlettel rendelkező üzletben biztosabban találnak maguknak megfelelő ruhát, fürdőruhát. A választás után azonnal, az interneten pedig 1-2 napon belül szeretnék megkapni a termékeket – húzza alá.

Diesel fürdőruha felső

4 590 Ft (21 990 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Diesel fürdőruha alsó

4 690 Ft (17490 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Ezért a kereskedők már a nyári szezon előtt bőséges készletet halmoznak fel, hogy mindkét igényt – a nagy választék és a gyors megszerzés igényét – ki tudják elégíteni. Ez azonban jelentős beruházást igényel a kereskedőktől.

Ennek köszönhetően nyár végén már szeretnének szabadulni a megmaradt árutól, hiszen következő évben új színek, divattrendek érkeznek, nincs garancia arra, hogy elfogy az előző évi adag.

Ezért óriási árleértékelési licit indul el a nyári ruhák és fürdőruhák területén. A licit érinti a leértékelés százalékát, amely elérheti akár a 70 %-ot is, és érinti a leértékelési időszakot is – hiszen vannak üzletek, akik már júliusban is akciókat tartanak. Ezzel próbálják megelőzni versenytársaikat és próbálnak forgalmat növelni és szabadulni az árukészlettől.

Azért persze ennél furmányosabbak a kereskedők, teszi hozzá Rita. A lakosság már ismeri a leértékelési szokásokat a divatáruk területén, így a tudatosabb vásárlók nem a szezon előtt, hanem a szezon közepén, vagy akár a szezon végén vásárolják meg a termékeket a kedvezményes ár miatt. A kereskedők egy része ezért tudatosan úgy alakítja ki az eredeti árakat, hogy beleférjenek a leértékelések is. 

Hummel sportpapucs

2990 Ft (7900 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Hummel fekete-fehér sportpapucs

2990 Ft (6300 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Őszi “kiskarácsonyok”: átverés vagy tényleg megéri?

Gondolunk itt a Black Fridayre, a Glamour napokra, vagy az Őszi Joy napokra. A szakértő azt mondja: bár a fogyasztók közt sokan azt gondolják, hogy például a Black Friday-szerű akciós napok mindegyike egy “átverés” (pl. a normál árat tüntetik fel akciósként), a Kereskedelmi Marketing Trendek Kft. 2018-as kutatásából kiderült, hogy míg a válaszadók 28 százaléka átverésnek gondolja, 39 százalékuk teljes tudatossággal tervezi a Black Friday-en a vásárlást. A megkérdezettek 44 százaléka pedig gondolkodik a vásárláson.

Tehát ősszel egyértelműen meghatározó „kereskedelmi ünnepek” következnek, ahol az emberek mind a karácsonyra készülnek, mind önmaguknak vásárolnak.

A tavalyi kutatásból kiderült az is, hogy az őszi kiskarácsonyok során a műszaki cikkeket tervezték leginkább az akciósan megvásárolni (32 százalék). Második helyen végeztek a játékok (23 százalék), míg a harmadik helyen a ruhák álltak (21 százalék).

Vannak-e ősszel a télre készülő elő-akciók, amiket érdemes figyelni?

Téli sportos termékekre is igaz, hogy annak a kereskedőnek, aki foglalkozik a téli ruházatokkal, téli sportfelszerelésekkel, bőséges kínálatot és árukészletet kell biztosítania – magyarázza Rita.

A szezon indulásakor az új termékeket teljes áron kínálják, azonban a raktárakból előkerülő tavalyi árukészletre már ősszel kedvezményeket kínálnak. Igaz, ezek néha mérethiányosak, kisebb belőlük a választék. Azonban az a vevő, akinek nem fontos annyira, hogy a legújabb trendekben tündököljön a sípályán, már ősszel is kedvezményesen juthat a tavalyi árukészlethez.

Erima Classic 5-cubes férfi téli dzseki

11 090 Ft (27 897 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Erima téli kabát

12 490 Ft (31 500 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Tommy Hilfiger sapka

9 290 Ft (15 490 Ft helyett - a készlet erejéig)

Hirdetés

 

Összegezve tehát: mind nyári, mind téli holmikból jellemzőek az őszi leárazások, és egyelőre úgy tűnik, hogy a kuponos akció-napok, és a Black Friday is meggyőző a vásárlók számára; ez utóbbiak során elsősorban a magasabb árú, drágább termékeket keresik, élen a műszaki cuccokkal.

Keresés az oldalon