Mint minden élelmiszernél, az olívaolaj esetében is fontos figyelni a szavatossági időt. Bár konkrét értelemben vett lejárati dátuma nincs, a szakértők szerint a legjobb minőséget a gyártást követő két évben élvezhetjük. Ekkor az íze és a tápanyagtartalma is megőrzi még a csúcsformáját – írja a Naciodigital.
Fontos tudni, hogy az olívaolaj a határidő után sem lesz egészségtelen, ám az aromája és a frissessége jelentősen csökkenhet.
A két legnagyobb ellenség: fény és hő
Az olívaolaj természetes termék, amelyet könnyen károsíthat a környezet. Leginkább a fény és a meleg az, ami felgyorsítja az oxidációt, és így az olaj gyorsabban avasodhat. Ezért csomagolják jellemzően sötét üvegbe vagy fényt nem áteresztő tárolóba.

A magas hő szintén ronthatja a minőségét, de a túl alacsony hőmérséklet sem ideális: a hidegben az olaj megdermedhet, amitől ugyan nem romlik el, de nehezebb vele dolgozni.
Hol tárold az olívaolajat?
A legjobb, ha hűvös, száraz, sötét helyet választasz neki. Egy spájz, kamra vagy a konyhában egy zárt szekrény, amely távol esik a tűzhelytől és a sütőtől, tökéletes választás. Így hosszú ideig megőrzi ízét, színét és jótékony hatásait.

