Ezek a népszerű élelmiszerek már olcsóbbak Németországban, mint Magyarországon
Európa többi országában olcsóbb növényi tejet választani bevásárláskor, írja a G7. Magyarországon azonban az árképzés továbbra is az állati eredetű tejtermékeket helyezi előnybe: nézzük, miért olcsóbb Németországban a zabtej, mint a tehéntej, és itthon ez miért nincs így!
Ennyi a zabtej Németországban
Németországban idén először már olcsóbbak a növényi alternatívák, mint az állati eredetű termékek: míg tavaly 16 százalékkal olcsóbb volt a hagyományos étrendet követő bevásárlás,
idén már 5 százalékkal olcsóbb, ha mindenből növényi alternatívát választunk.
Németországban a legolcsóbb növényi italok ára literenként 0,90 euró, azaz nagyjából 351 forint, míg a tehéntej literje 0,99 euró, azaz 386 forint. Ugyanez igaz a növényi burgerekre, felvágottakra és szeletelt sajtokra is: ezek többsége már olcsóbb, mint az állati eredetű megfelelőik. Csak néhány termékkategória – például a krémsajt, a halrudacska és a joghurt – növényi változata maradt minden üzletláncban drágább, írja a G7.
Magyarországon miért drágább a zabtej?
A növényi alapú élelmiszerek Magyarországon továbbra is speciális étrendhez kötött rétegterméknek számítanak: a hatóságok külön kategóriába sorolják őket. Ez ellentétben áll az európai trenddel, ahol
a növényi alternatívákat már egyenrangú, sőt sokszor támogatott termékként kezelik.
Más uniós országokban az áfakulcsokat úgy alakítják, hogy a növényi termékek ne kerüljenek hátrányba, Magyarországon viszont mindez épp fordítva történik: a növényi italok és ételek magasabb áfaterhet kapnak, míg az állati eredetű termékek kedvezményes adókulccsal kerülnek eladásra.

A zabital és a tehéntej hazai árára vetítve ez nagyon látványos különbséget eredményez: a zabital 27 százalékos áfája miatt drágábbnak tűnik, de
a nettó árakat vizsgálva már csaknem egy éve a tej a drágább.
Áfa nélkül tehát valójában a növényi alternatíva az olcsóbb – csak a jelenlegi adókulcs torzítja az árakat. Ha a zabitalra is a tejhez hasonló 5 százalékos kedvezményes áfa vonatkozna, akkor már két éve olcsóbb lenne a boltban, mint a tehéntej.
Flexitariánus étrend: kihagyott lehetőség?
Európa nagy részén tudatosan támogatják a növényi alapú élelmiszerek fogyasztását. Az okok egyszerre keresendők a fenntarthatósági, egészségügyi és gazdasági törekvésekben:
a kevesebb állati eredetű termék fogyasztása hosszú távon csökkentheti az egészségügyi kiadásokat, ezért sok ország az úgynevezett flexitariánus étrendet ösztönzi.
A flexitariánus étrend lényege, hogy a növényi eredetű élelmiszerekre épül, de nem zárja ki teljesen a húst vagy más állati termékeket – csak jóval ritkábban, tudatosabban fogyasztja őket az ember. Magyarországnak is megvannak az adottságai ahhoz, hogy jól teljesítsen a növényi élelmiszeriparban, írja a G7: a hazai gyártók mégis sokszor importra szorulnak, és nincs megfelelő támogatás vagy innovációs háttér. Ennek oka részben az, hogy a támogatások döntő többsége ma is az állattartást és a takarmánynövény-termesztést szolgálja.

