Műfenyő-körkép: milyet, hol, mennyiért vehetünk?

Fatima
A műfenyő egyik előnye, hogy spórolunk vele: csak egyszer kell kiválasztanunk a számunkra tökéletes példányt, utána évente megtakarítjuk a fa keresgélésére áldozott időt, hosszú távon pedig több marad a pénztárcánkban is. Az sem utolsó szempont, hogy nem kell karácsony után még hetekig a tűleveleket sepregetnünk. Hol, mennyiért és milyet vehetsz? Adunk pár tippet!

Karácsonykor nagy dilemma, hogy a több éven át használható, de műanyag fenyő, vagy a kevésbé környezetbarát, de illatozó élőfenyő mellett tegyük le a voksunkat. Az IKEA felméréséből kitűnik azonban, hogy a magyarok közel fele, mintegy 45,8 százaléka a műfenyő mellett dönt, míg a megkérdezettek 36 százaléka vágott fával ünnepel. A többi válaszadó földlabdás fenyőt vásárol (8,8 százalék), mely később visszaültethető a természetbe, vagy más, kreatív megoldásokhoz nyúl (3,3 százalék), mint például a könyvekből állított „fenyőfa”, vagy a falra, karácsonyfa alakjában felhelyezett izzósor. A válaszadók között vannak, de csak nagyon kevesen, akik egyáltalán nem állítanak fát (5,5 százalék). 

Az IKEA áruházak előtti területeken, (Budaörsön és Soroksáron a parkolóban, az Örs vezér téren az áruház előtti parkban) az idei évben is megtalálható a karácsonyfavásár, a készlet erejéig 6 990 Ft-ért lehet megvásárolni a fákat, melyből 3 500 Ft visszajár IKEA kártyán, melyet 2022. január 2. és 2022.március 31. között használhatnak fel az áruházakban. A műfenyőket online is meg lehet rendelni: a 19 centis cserepes műnövény 8 990, a 150 centis műfenyő 5 990 helyett most akciós áron 2990, a 170 centis 8990, a 205 centis pedig 19 990 forintért kapható. Viszont résen kell lenni, mert a weboldalon szereplő adatok alapján már eléggé fogyóban vannak a termékek.

2021 a műfenyők éve

A Praktiker tapasztalatai szerint is egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a műfenyők: tavaly karácsonykor 20 százalékkal nagyobb volt a kereslet, mint az azt megelőző évben. A járvány alatt sokan rájöttek, hogy a Föld védelme érdekében tudatosabban kell élnünk – az évről évre, hatalmas területen nevelt fenyőfák kivágása, majd pár hét utáni eltüzelése pedig nem feltétlenül nevezhető fenntarthatónak. A nagy sikerhez az is hozzájárul, hogy az utóbbi években a rossz tapintású, kétdimenziós levelekkel rendelkező darabokat felváltották a szinte élethű, nagyon praktikus, gyönyörű és nem utolsó sorban fenntartható modellek. (Ha pedig valakinek hiányozna a fenyő illata – ami az igen népszerű Nordmann-fenyőnek például szinte egyáltalán nincsen -, az különböző illóolajokkal varázsolhat karácsonyi hangulatot az otthonába.) A legdrágább, prémium modellek esetén minden ág élethű kivitelben készül, a költségtakarékosabb típusoknál pedig az ágvégekre kerülnek a szépen kidolgozott levelek, belülre, a nem látható helyekre pedig a kevésbé mutatós kétdimenziósak – ezeket hívják kevert levelű fenyőknek.

A barkácsáruház kínálatában egyébként megtalálható az energiatakarékos LED-világítással ellátott fenyő is – ezek esetén az elmaradhatatlan fényfüzér tulajdonképpen már be van építve, így nem kell bajlódnunk annak felhelyezésével, külön tárolásával.

Tanácsot is adnak, hogy hogyan válasszuk ki a legmegfelelőbbet: elsősorban természetesen a rendelkezésre álló hely és a ráfordítható összeg határozza meg, milyen műfenyőt válasszunk. A fáknak azonban nemcsak a magassága, hanem az ágsűrűsége is eltérő, a díszítési szokásainknak megfelelően ezt is érdemes figyelembe venni – aki kevesebb díszt szokott rá akasztani, válasszon sűrűbb ágú típust, aki dúsabban díszít, annak a ritkább ágrendszer lesz a jobb.

Illusztráció: Getty Images

Ne csak azt gondoljuk át, mekkora helyünk van az ünnepek alatt a lakásban, hiszen a műfenyő tárolására is gondolnunk kell – egy nagyobb fenyő elcsomagolva is több helyet foglal. Aki a méret miatt aggódna, semmi oka, hiszen a mini műfenyőktől kezdve az óriási, impozáns darabokig mindent megtalálunk. A Praktiker áruházaiban található típusok közül a 150-180 centiméter magas változatok a legnépszerűbbek, ugyanakkor egyre nagyobb a kereslet a nagy, akár 240 centiméter magas darabokra.

Mennyibe kerülnek a műfenyők?

A mennyi az annyi kérdésre válaszolva: nagyon megoszlanak az adatok. Nyilvánvalóan ezt befolyásolja a minőség, a magasság, az extrák… A legolcsóbb “Deko Mini” 45 centis, díszített műfenyő, aminek 3699 forint darabja, illetve  a “Havas Mini Pine” 60 centis, díszítés nélküli műfenyő, ami 4499 forint; a legdrágább pedig a gigantikus, 240 centis, tömött ágú “Green Flame” világoszöld műfenyő, ez a 184 ezer forintot súrolja. A két véglet között pedig szabadon válogathatunk az alacsonyabb, magasabb, díszített, nem díszített, sötét vagy világos zöld, tömött vagy nem tömött ágú modellek közül. 10 és 20 ezer forint környékén is már ki lehet fogni szépeket, sőt, most a drágákat is jócskán leakciózták, úgyhogy érdemes körbenézni, válogatni!

Az OBI kínálatában is megtalálhatók a hagyományos és a műfenyők is. A vágottakról csak említést tennénk: a legolcsóbb a 3999 forintos 100-150 centis Nordmann-fenyő, a legdrágább pedig a 200-250 centis Nordmann 9999 forintért, de cukorsüvegfenyő, kék luc és különböző cserepes fenyő is elérhető különböző magasságban a köztes árkategóriában. A reflektorfény azonban a műfenyőkön van: egy 45 centis minit már 1399 forintért is beújíthatunk, ha pici a lakás. A komolyabb, 100 centi körüli vagy feletti darabok 5000 forint környékén indulnak, és az extrák is befolyásolják az árat, csak néhány példa: a 90 centis “Kartano” műfenyő 35 LED-del 9499; a 180 centis “behavazott”, tobozokkal díszített fa 32 990; míg a teljesen élethű, 140 centis “Chir műkarácsonyfa” 89 990 forint – nem a legmagasabb és legextrább, mégis minőségi, ezzel a legdrágább is a kínálatban.

A Mömaxban jóval szerényebb a kínálat: mindössze 6 termék közül lehet válogatni, első ránézésre borsos áron. A legkedvezőbb árú a “Mini Műfenyő Merry” 2 990 forintért, akad 50 centis kaspós apróság is a kínálatban, egy alap, csupasz műfenyő azonban 29 990 forintba kerül. A maradék – egészen pontosan 3 termék – 50 és 60 ezer forint között elérhető, ezek már tömöttebbek, magasabbak, esetleg fényekkel is el vannak látva. A Möbelixnél is hasonlókat tapasztalunk: van 2 alaptípus 19 990 forintért, 30 és 50 ezer forint között pedig 180 centis, LED-del ellátott darabokat vehetünk. Ha az említett helyeken valamiért nem találnánk az igényünknek, pénztárcánknak megfelelő modellt, akkor a Tesco és társaiban érdemes körbenézni, az eMAG-on is elég széles a kínálat, emellett a Pepita.hu és a Karácsonyfa Világ is népszerű azok körében, akik a tökéletes műfenyőt keresik.