Hajszárítótrükk: így szabadulhatsz meg a molyoktól - mutatunk egy bombabiztos módszert
Ezek a kis rovarok nem csak zavaróak, de az élelmiszereket is veszélyeztetik. A következő tippek segítenek, hogyan ismerd fel, irtsd ki és előzd meg őket.
A molyok nem támadnak mindenféle ételt. Kerülik a zsíros, olajos, cukros és sós termékeket, valamint a füstölt ételeket, a kávét és a fekete teát. A kedvenc célpontjaik viszont:
- liszt
- gríz
- müzli
- állateledel
- diófélék
- csokoládé
- aszalt gyümölcsök
- hüvelyesek
- fűszerek
- gyógynövény- és gyümölcsteák
Ritkán találkozunk kifejlett molyokkal az ételekben, legtöbbször a tojásokat vagy a lárvákat látjuk. Apró pöttyök és finom pókhálószerű szálak árulkodnak a fertőzésről. A lárvák mindössze 14–17 milliméter hosszúak, ezért elsőre nehéz észrevenni őket. A problémát az okozza, hogy a molyok tojásaikat nehezen hozzáférhető helyekre rakják, a lárvák pedig könnyen bejutnak a csomagolásokba. Így előfordulhat, hogy az élelmiszer már a boltban fertőzött.

Tárold az élelmiszereket légmentesen
Az élelmiszereket érdemes a bolti csomagolásból kivenni és zárható, rovarmentes tárolókba tenni. Fontos, hogy a fedél szorosan záródjon. Nyitott üvegekbe ne rakj semmit, mert így a tojások és lárvák átterjedhetnek az egész konyhára.
Nem kell szégyellned a dolgot: a fertőzés nem a tisztaság hiányát jelzi, gyakran már a boltban bevitt élelmiszer hozza őket a háztartásba.
Azonnal dobd ki, ami fertőzött!
Ha lárvákat vagy pókhálóhoz hasonló szálakat találsz, a fertőzött ételeket azonnal csomagold be, és zárt zacskóban dobd ki. Az ürülék és pókhálószerű szálak egészségügyi kockázatot jelenthetnek, a lisztmoly pedig allergiás reakciót is okozhat a szárnyrészecskék miatt.
Alapos takarítás szükséges
A tárolóedényeket mosd el mosogatószerrel vagy tedd mosogatógépbe. A szekrényeket porszívózd ki, különösen a rések, hátsó falak és polcszegélyek mentén. Ez távolítja el a kifejlődött lárvákat és bábokat. A porszívózás után érdemes nedvesen áttörölni a felületeket, de ne használj ecetet vagy ecetes vizet, mert az baktériumokat vonz, és ez újabb rovarokat csalogathat. A német környezetvédelmi hivatal javaslata szerint a nehezen hozzáférhető helyeket fújd át hajszárítóval: a hő elpusztítja a tojásokat és lárvákat.
Előzd meg az újrafertőződést
A molyok nagyon kitartóak. Ha nem pusztítjuk el az összes lárvát, hamar új rovarok kelnek ki, szaporodnak és újra tojásokat raknak.
A fertőzés teljes megszüntetéséhez érdemes feromoncsapdákat használni.
Ezek a csapdák a hím molyokat vonzzák, megszakítva a szaporodást. Csak akkor bízhatsz abban, hogy végleg eltűntek az apró kártevők, ha a csapdákban már nem látsz több molyt. Ezen kívül a levendula-, szegfű- és cédrusolaj is elriaszthatja a molyokat.
A konyhai molyok kitartóak, de gyorsan és hatékonyan kezelhetők. A legfontosabb a gyors reagálás, a fertőzött ételek és lárvák eltávolítása, a rendszeres takarítás, a rovarmentes tárolás és a szükség szerinti csapdázás. Így biztosítható, hogy a molyok ne telepedjenek meg újra a konyhádban.

