Mit olvassunk a nyáron? 5 tuti könyv nyaraláshoz

Marci
Egy jó könyv képes tartalmasabbá tenni a nyaralásunkat, legyünk akár valamilyen random vízparton, vagy egy árnyékos teraszon, esetleg egy klíma által kopogósra fagyasztott szobában. Persze, hogy mi a jó könyv, az elég relatív, abban viszont biztosak vagyunk, hogy nem a negyven fokban érdemes nekiesni A tiszta ész kritikájának, sokkalta célszerűbb volna, valami könnyedebbet választani. Az Animus kiadó ajánlata ebben lesz most a segítségünkre.

Skandináv izgulós-borzongós

Louise Boije af Gennäs: Vérvirág

384 oldal, puhafedeles, megjelenés éve: 2019, ára: 3 184 Ft

Hirdetés

 

Miután Sara édesapja titokzatos körülmények között meghal, a lány szülővárosából Stockholmba költözik, és ott próbál új életet kezdeni. Eleinte már-már túlságosan simán mennek a dolgok: a külvárosi kávézóból, ahol dolgozni kezd, egykettőre egy jól menő PR-ügynökséghez kerül, és szegényes albérletét egy belvárosi luxuslakásra cseréli. Hamar rádöbben azonban, hogy nem minden az, aminek látszik. Különös, egyre rémisztőbb és megmagyarázhatatlanabb dolgok történnek vele, amik lassan az őrületbe kergetik. Apja iratainak tanulmányozása közben döbben rá, hogy ő is, és a családja is veszélyben vannak. Valaki nagyon akar tőlük valamit. De vajon mit?

Ha rajta vagyunk az összeesküvés elméletek, illetve a kisember kontra mindenható állam témán, akkor ez a thriller remek választás lesz két csobbanás közé.

Boldog békeidős romantikus-titokzatos

Anne Jacobs: A villa

584 oldal, puhafedeles, megjelenés éve: 2019, ára: 3 512 Ft.

Hirdetés

 

Augsburg, 1913. Fiatal árvaházi lány érkezik Johann Melzer textilgyár-tulajdonos villájába. Marie-t konyhalánynak veszik fel a pazar palotába; öntudatos viselkedésével hamar kihúzza a gyufát, ugyanakkor a ház asszonyának védelmét élvezi. Senki nem tudja, miért.

Léha diákévei után hazatér a villába Paul Melzer, a család sármos tékozló fiúja, aki hirtelen szerelemre lobban Marie iránt. Bár a lányt is magával ragadja a szenvedély, tisztában van vele, hogy úr és szolga kapcsolata mindig fájdalmas véget ér, így kikosarazza a férfit. Katharina, a legfiatalabb, lázadó Melzer sarj is pártfogásába veszi Marie-t, akiből hamarosan komorna lesz. Johann Melzer azonban egyáltalán nem nézi jó szemmel Marie tündöklését. A múlt kísért, a szigorú családfő pedig képtelen szembenézni az igazsággal…

A századfordulós Belle Époque életérzés és a romantikus zsáner kedvelőinek való ez a regény, akik szeretnek elmerülni Európa ártatlanságának utolsó éveiben.

Válásszitu a szakember válaszaival

Vekerdy Tamás: Válás és ami körülötte van

192 oldal, keményfedeles, megjelenés éve: 2019, ára: 2 320 Ft.

Hirdetés

 

„Tudomásul kellene vennünk, hogy a gyerek számára a világ akkor ép, egészséges és teljes, ha van anyja és apja is, és valamilyen formában jelen vannak az életében. Erre egészséges testi és lelki fejlődéséhez szüksége van – szüksége volna. Nem maga a válás viseli meg legjobban − tartós károsodást okozva − a gyerekeket, hanem a két szülő közötti feszült és rendezetlen viszony. Akár a presztízs vagy anyagi okokból fenntartott házasságban, akár a válásban. Az úgynevezett „jó” válások – ilyen persze nincs, legfeljebb a gyerekek szempontjából jobb, mint a fenntartott házassági pokol vagy a „rossz” válás −, tehát ezek az „jó” válások, melyekben mindkét szülő nyugodt és oldott kapcsolata megmarad a gyerekekkel, viszonylag kis kárt okoznak, s egy idő után a gyerekek megbillent egyensúlya megnyugtató módon helyreáll.”

Vekerdy Tamás ebben a könyvében a gyerek és a válás bonyolult problémáját feszegető kérdésekre igyekszik minél kimerítőbb válaszokat adni, miközben olyan kényesebb témákat is érint, hogy mit érdemes ebből az egészből elmondani a gyereknek, valamint hogy miképpen érdemes ezt a láthatás dolgot csinálni anélkül, hogy bárki is sérüljön közben.

Drámázós-bosszúállós

Camilla Läckberg: Aranykalitka

352 oldal, puhafedeles, megjelenés éve: 2019, ára: 3 184 Ft.

Hirdetés

 

Faye élete kívülről tökéletesnek tűnik, hiszen megvan mindene, amire egy nő csak vágyhat: remek férj, tündéri gyermek és egy luxuslakás Stockholm legelőkelőbb városrészében. A csillogó felszín alatt azonban a fjällbackai gyermekkor sötét emlékei szakadatlanul kísértik, és mindinkább úgy érzi, hogy rabmadár egy aranykalitkában. Régen erős és ambiciózus nő volt, ám a férje, Jack kedvéért feladta az álmait. Amikor rájön, hogy a férfi kihasználta és megcsalta, egy világ omlik össze benne. Kisemmizik, elveszíti az otthonát és a családját, teljesen padlóra kerül. Miután összeszedi magát, szilárdan eltökéli, hogy elégtételt vesz, és kieszel egy ördögi bosszútervet.

A skandináv környezetbe helyezett, klasszikus Monte Cristo szüzsét veszi kezébe az, aki kinyitja az Aranykalitkát és ehhez mérten meg is kap belőle mindent, amit el lehet ettől a regénytől várni, tehát: vért, verejtéket, könnyeket és végül az édes bosszút.

Gyerekvállalós-sírvaröhögős

Fredrik Backman: Amit a fiamnak tudnia kell a világról

176 oldal, keményfedeles, megjelenés éve: 2019, ára: 2 632 Ft.

Hirdetés

 

„Amikor gyerekünk lesz, az olyan, mintha markológépet próbálnánk vezetni egy porcelánboltban. Begipszelt lábbal. Fordítva felvett símaszkban. Részegen.”

Hogy milyen szülőnek lenni, arról mindenkinek más a véleménye, de azt, hogy a gyereknevelés számos nehézséget, buktatót, vicces és megható fordulatot tartogat, senki sem vitatja.

A gyerekneveléshez sokan, sokféleképpen álltak már hozzá, meg tanácsoltak mindenfélét vele kapcsolatban, egy azonban egész biztos: Ha belevágsz, akkor csomó olyan dolgot kell elvállalnod, amit előtte még a büdös életben nem csináltál, így természetesen előfordul, hogy nem úgy mennek a dolgok, ahogyan azt elképzelted és ennek természetesen meglesz a maga komikuma is.