Milyen kutyaruhát válasszunk kedvencünknek?

bubba 2019. január 11. Szépség

Sok gazdi már ősszel ruhát ad a kedvencére, és miután leesik az első hó, pláne megszaporodnak az utcán a tetőtől talpig felöltöztetett kutyák. De valóban szükség van arra, hogy ruhát adjunk a kutyánkra a hidegben? És ha igen, akkor hogyan válasszuk ki a megfelelő ruhát? Összeszedtük a legfontosabb tudnivalókat a kutyák ruházkodásáról, illetve mutatunk néhány cuki ruhát.

Milyen kutyáknak?

Demjén Zsófia állatorvosés „online állategészségőr” szerint a kutyaruha nemcsak divat, hiszen vannak olyan kutyák, amelyeket valóban védeni kell a hidegtől.

Ilyenek a kistestű, lakásban tartott állatok, illetve az idős és/vagy beteg kutyák.

Olyankor is szükség van kutyaruhára, ha valamilyen bőrbetegség miatt megritkul a kutyánk szőre, emellett bizonyos rövid vagy selyem szőrű, vékony testalkatú fajták esetében is ajánlott az extra védelem.

Ilyenek az agarak, a whippetek, a pincherek, a chihuahuák, a máltai, a havagnese és persze a kopasz kutyák. Ezekre a fajtákra ugyanis az jellemző, hogy nem tudnak elég hőt termelni vagy nem tudják azt megtartani, ezért egy kis kabátka nagyon hasznos lehet nekik a séták alkalmával – magyarázza az állatorvos.

Mikor?

Demjén Zsófia úgy látja,  körülbelül akkor kell elővenni a kutyaruhát, amikor a téli gumit: ha 7 Celsius fok alá csökken a hőmérséklet odakinn, de természetesen lehetnek olyan kutyák, amelyek már hamarabb igénylik a ruhát, hogy ne fázzanak. Esőben is hasznos lehet a védőruha, különösen a finom, puha szőrzetű fajtáknál, hiszen az átnedvesedett bunda lehűtheti ezeknek a kutyáknak a testét.

Milyet?

Sok gazdinak az a legfontosabb szempont, hogy minél cukibb vagy trendibb legyen a kedvencük megjelenése, nem csoda, hogy akár több tízezer forintért is lehet kapni kutyaruhát. Pedig ez számít a legkevésbé az állatok szempontjából.

Demjén Zsófia szerint az a jó, ha a ruha belső, a kutya testével érintkező része pamutból vagy valamilyen más természetes anyagból készült.

A kabát- vagy mellényforma az ideális, hiszen az általában csak hátráltatja a kutyát, ha a hátsó lábán is rögzíteni kell a kutyaruhát. Az viszont fontos, hogy érjen végig a hátán, és a törzsét védje leginkább – hiszen ezt a részt kell melegen tartani. Figyeljünk arra is, hogy a kutyaruha kialakítása igazodjon az állat testalkatához és neméhez is.

Kell-e kutyacipő?

A kutyacipővel már más a helyzet, mint a kutyaruhával, hiszen attól nem kell félni, hogy fázni fog a kutyánk lába – magyarázza az állatorvos. A talpuk ugyanis anatómiailag télen-nyáron kiválóan alkalmas a sétára, de főként természetes talajon. A felsózott járda (vagy akár a felforrósodott beton) nem ilyen, így ilyenkor szükség lehet kutyacipőre. Illetve olyankor is, ha valami sérülés miatt jobb óvni a kutyánk talpát.

Ha kutyacipőt veszünk, akkor Demjén Zsófia meglátásai mentén mindenképpen figyeljünk oda a minőségre. A megfelelő méret mellett lényeges szempont, hogy jól szellőző, strapabíró kialakítású legyen a kutyacipő. Nagyon fontos az is, hogy a talprésze ne csússzon.

Az állatorvos azonban arra is figyelmeztet, hogy bármilyen gondosan választjuk ki a kutyacipőt, a kedvencünk először utálni fogja azt. Mindenképpen zavarni fogja, hogy valami van a lábán, idő kell, amíg hozzászokik az érzéshez.

És akkor íme a mi kedvenc darabjaink kiskutyák részére:

Keresés az oldalon