Mit hozzon a Mikulás a gyerekeknek és tiniknek? Íme 12 szuper ajándékötlet!

Turi Dániel
Nem tudod, hogy mit hozzon a Mikulás idén a család legkisebb tagjainak? Mit érdemes venni egy ötéves kisgyereknek és mit egy tinédzsernek? Összegyűjtöttük a legjobb ajándékötleteket Mikulásra!

December hatodika a legtöbb gyermek számára legalább akkora ünnepnap, mint a karácsony vagy egy születésnap. Az angolszász országban jellemzően az ezen a napon ünnepelt Szent Miklós – közkeletű nevén a Mikulás – hozza a karácsonyi ajándékokat, nálunk azonban a két ünnep teljesen különvált, a gyerekek legnagyobb örömére: így ugyanis Mikuláskor és karácsonykor is ajándékhoz juthatnak. Az ünnepnap egyébként, hasonlóan sok egyéb ünnephez, pogány hagyományokból ered. Egészen pontosan egy északi, viking szokásból, miszerint a téli napforduló idején illik megajándékozni egymást. Mivel Szent Miklós a gyermekek védőszentje, így a keresztény kultúrában a kettő hamar összekapcsolódott és

így lett december hatodika a piros ruhás, fehérszakállas, puttonyos Mikulás ünnepe, ami több, mint egy évszázada hazánkban is az egyik legfontosabb ünnepnap a gyerekek számára.

Így nem csoda, hogy a legtöbb szülő már november végén töri a fejét, hogy milyen ajándékkal lepje meg a család kisebb tagjait. Ebben próbálunk meg segíteni!

0-5 éves kor között

Ahogy kezd kinyílni a világ a legkisebbek számára, egyszerre minden is érdekelni kezdi őket, viszont amilyen gyorsan megszeretnek valamit, olyan gyorsan meg is unják ugyanazt a játékot. Épp ezért fontos, hogy olyan játékokat válasszunk, amik lehetőleg hosszabb távon képesek lekötni őket, miközben akár készségfejlesztésre is alkalmasak. Mint például a Little Dutch fűzős játék (2), amiben nagyobb figurákat kell felfűzni, ami jó hatással van a finommotorikára, miközben a játékos formák segítségével megismerkedhetnek az állatvilág szereplőivel. A FantasyTent (1) játszósátorral pedig garantáltan nem lehet unatkozni: az egész olyan, mintha az otthonunkban építenénk fel egy játszóházat. A három részből álló sátor igazi útvesztő a kicsiknek, ami ráadásul olyan puha anyagból készült, hogy még a legkisebbek is bátran mászhatnak-kúszhatnak benne.

A PeekaPets interaktív nyuszija (3) egyszerre lehet a gyerekek legjobb barátja és legszórakoztatóbb játéka is, hiszen, ha akarjuk zenél, ha akarjuk csak egyszerű hangokat ad ki, miközben mozgatja a füleit és rendkívül puha is. A Zopa Zooter (4) névre hallgató, lábbal hajtható gyerekkerékpárja már a négy-ötéves gyerekeknek szól elsősorban, ami a puha, párnázott ülőkéjével és vidám, állatos mintájával tökéletes lehet a világ kezdeti felfedezésére.

5-10 éves kor között

Szakértők szerint ez az a kor, amikor rendkívül fontos az, hogy kialakuljon a megfelelő önbecsülés a gyerekeknél és ezért szükségük van olyan visszajelzésekre, amikkel erősíthetik az önbizalmukat. Ráadásul

ilyenkor kezdenek kialakulni a személyes preferenciák is, így egyre szerteágazóbb és változatosabb játékok közül válogathatunk.

Azoknak, akiket például vonzanak a misztikus, rejtélyes dolgok és szeretnek szerepelni is, jó választás lehet a Marvin’s Magic bűvészkészlet (3), amiben száz különböző mutatvánnyal és trükkel ismerkedhetnek meg a gyerekek, amiket természetesen aztán egy saját bűvész-show keretein belül be is mutathatnak. Ráadásul minden trükkhöz tartozik egy kód is, amit beolvasva bármilyen okoseszközön videós útmutatót is találunk arról, hogyan is kell a trükköket véghez vinni. A Maped Creativ (4) gipszkiöntője egyszerre fejleszti a kézügyességet, miközben növeli az önbizalmat is, hiszen a gyerekeknek a saját maguk által készített tárgyak még sokkal többet jelentenek, mint a felnőtteknek.

A közös gipszkiöntés és festés az ünnepi időszakban vagy csak egy egyszerű, hideg téli estén családi programnak is tökéletes lehet.

Az öt-tízéves korú gyerekek jelentős része már eljátszik a gondolattal, hogy saját háziállata legyen, ami bizony sokszor tud komoly fejtörést okozni a szülőknek, hiszen egy állat tényleg egy életre szóló felelősség, amibe csak alapos átgondolás után lehet belevágni. A felelősség és az állattartás kipróbálására viszont jó ötlet lehet a Lexibook Power Puppyrobotkutya (2), ami sok szempontból olyan, mint egy igazi:

ugat, boldogan reagál a simogatásra, őrzi a házat, tud ülni és feküdni és mindezt valódi felelősség nélkül.

Arról megoszlanak a vélemények, hogy mi az az életkor, amikor már lehet, sőt érdemes okoseszközöket venni a gyermekeknek és ebben a vitában mi most nem kívánunk állást foglalni, az viszont biztos, hogy egy alapvető funkciókkal rendelkező okosóra (1) egy tízéves gyermeknek már hasznos lehet. A színes óra egyrészt

valós időben mutatja a gyermek helyzetét, másrészt beállítható rajta egy adott terület is, amit ha elhagy a gyermekünk, arról azonnal értesítést kapunk.

Lehet vele telefonhívást fogadni is, van egy vészjelző gombja is, egyszóval az eszközzel nagyobb biztonságban tudhatjuk a gyermekünket, mint nélküle.

10-15 éves kor között

Minden bizonnyal azoknak van a legnehezebb dolguk, akik tinédzserkorba lépő fiataloknak keresnek ajándékot. A kamaszodó fiatalok egyre több időt töltenek azzal, hogy mély, bizalmi kapcsolatokat építsenek a társaikkal, amiben fontos szerepet játszik az önismeret is. A Relativity társasjáték (1) egyszerre segíthet a közösségépítésben, miközben a pszichológusok által kifejlesztett játék önmagunk jobb megismerésében is hasznos lehet. A társas fejleszti az érzelmi intelligenciát, miközben arra készteti a tinédzsereket, hogy őszintén szembenézzenek önmagukkal is.

Azoknak a fiataloknak, akik érdeklődést mutatnak a művészetek iránt a már kicsit bonyolultabb Craftart színezője (2) jó ajándék lehet. A termék valójában az egyre népszerűbb felnőtt színezők közé tartozik, ami az önkifejezés és az alkotás örömét ötvözi.

A tinédzserek esetében természetesen nem lehet figyelmen kívül hagyni a közösségi média jelenlétét és azt, hogy ez az ő életüknek már a szerves és megkerülhetetlen része. A Studio Creator Deluxe videókészítő (3) készlete pedig minden igényt kielégít, ha a social mediáról van szó.

A videókészítő 12 színű LED körlámpájának segítségével tökéletes képeket és videókat készíthetünk, amik mögé, a zöld hátteres technológiai miatt, bármit szerkeszthetünk.

Természetesen a termék a legtöbb okostelefonnal és okoseszközzel kompatibilis. És ha már okostelefon: a tinédzserek esetében már nem csak a biztonságuk miatt lehet hasznos egy telefon, hiszen ebben a korban már egymással is folyamatosan tartják a kapcsolatot, küldenek egymásnak videókat, képeket. A Honor 10 Lite (4) verziója pedig pont egy olyan, úgynevezett belépőtelefon, ami jó minőségű képeket készít, elég gyors és még megfizethető is, így tökéletes Mikulás-napi ajándék lehet egy tinédzser számára.