A mikró a konyha egyik leggyakrabban használt készüléke, de borzasztó gyorsan koszolódik és szívja magába a kellemetlen szagokat. Mutatunk egy egyszerű, mégis száz százalékosan hatékony házi módszert erre a problémára.
A mikrohullámú sütő tisztán tartása nem csupán esztétikai kérdés: a lerakódott zsír és ételmaradék kedvez a baktériumoknak és kellemetlen szagokat okozhat, ez pedig az ételek ízére is hatással lehet. Egy piszkos mikrohullámúban az étel nem egyenletesen melegszik, a szennyeződések pedig akár füstöt is okozhatnak, ami kellemetlenné teheti a főzést.
Ráadásul a rendszeres tisztítás meghosszabbítja a készülék élettartamát, megelőzve a lerakódások okozta működési problémákat, így nemcsak higiénikus, de gazdaságos is a gondos karbantartás.
Az egyszerű, mégis zseniális tisztítási módszer lényege a hő és a gőz kombinálása. Ha egy alaposan meglocsolt, tiszta szivacsot a mikrohullámú sütő közepére helyezünk, majd magas fokozaton egy-két percig melegítjük, a víz elpárolog, és gőzzé alakul. Ez a gőz mindenhová eljut a készülék belsejében, fellazítva a falakra és a sütő tetejére tapadt szennyeződéseket és zsírt. A hő ráadásul a baktériumok és mikrobák ellen is hat, így a szivacs és a sütő egyaránt fertőtleníthető – írja a Tiedonhaku.
A használat menete egyszerű: először alaposan át kell öblíteni a szivacsot, ügyelve, hogy ne maradjon rajta ételmaradék vagy zsír. Ezután enyhén ki kell csavarni, hogy ne csepegjen, de maradjon azért nedves.
Fotó: Getty Images
A mikrohullámú sütő közepére helyezve, magas fokozaton egy-két percig melegítsük a mosogatószivacsot. Fontos, hogy a mikró ajtaját csak néhány másodperc múlva nyissuk ki, hogy ne okozzon kellemetlenséget a kicsapódó gőz. Végül a forró szivaccsal letörölhetjük a sütő falait és a forgótányért, és a szennyeződések így sokkal könnyebben eltávolíthatók.
Ez a házi praktika gyors, vegyszermentes, és percek alatt tisztává varázsolja a mikrohullámú sütőt, miközben fertőtlenít is – érdemes tehát rendszeresen alkalmazni.