Kütyü 2020. október 21.

Mennyire bírja a versenyt a Google Pixel 5 a konkurenciával?

Balázs Kütyü 2020. október 21.
Most, hogy megindult a Google Pixel 5 forgalmazása, érdemes megnézni, a kamerakirály ár-érték arányban hogyan viszonyul a piacon lévő többi készülékhez.

A Google már a Pixel 4a készülékével felpattant az 5G vonatra, értelemszerűen ez így maradt a napokban megérkezett Pixel 5 esetében is. Emellett – figyelve a kritikákra-  a korábbiaknál nagyobb akkumulátort is kapott az új telefon, és 2GB-tal megtolták a memóriáját, valamint a cég továbbra is tartja a Pixel széria slágervonásait, ami a remek kamera, kijelző, fotószoftver szentháromság.

Igen ám, de az utóbbival van némi probléma, méghozzá az, hogy a Google Pixel 4a 5G kamerabeállításai és processzora található az ötösben is. Ez ugye egyrészt érthető, mert a 4a 5G alig két hete került fel a boltok polcaira, de ez a Pixel 5 lényegesen magasabb árfekvését már kevésbé indokolja. De akkor térjünk át a mennyi az annyi kérdésére. A Google Pixel ötödik szériája 699 dollárról (kb. 220 000 Ft-ról) indul, ami első blikkre elviselhető összeg egy prémium telefon esetében és ahhoz kétség nem férhet, hogy a Google az új telefonját prémiumnak szánja.

Google Pixel 5 vs OnePlus 8

Kérdéses azonban, hogy ér-e ennyit a Google Pixel 5? Vitán felüli például, hogy a kamerái és a fotószoftvere továbbra is csodálatos, bár hozzá kell tenni, hogy az újdonságként megjelenő ultraszéles kamerát leszámítva minden egyebet tud a lényegesen olcsóbban hozzáférhető (kb. 160 000 Ft) Google Pixel 4a 5G is, szóval ez így önmagában csak a nagyon súlyosan kameraőrültek számára lehet csábító plusz 60 000 forintért.

Persze ez nyilván sarkítás, mivel nóvumként jelenik meg a vezeték nélküli töltés lehetősége, illetve ott a már korábban is említett +2 GB RAM is.

Ami viszont már inkább a negatívumok közé tartozik, az a telefon összteljesítménye. Ugye itt bosszulja meg magát a konkurenciához mérten ódivatú processzor, ami ebben az esetben a Snapdragon 765, ami persze még nem minősül szakócának a mai felhozatalban, de ugyanebben az árkategóriában találni olyan telefont is, ami már a 865-össel tolja. Ilyen például a OnePlus 8, ami gyakorlatilag minden értékében veri a Google Pixel 5-öt, a teljesítményteszteken köröket ver rá, az akkumulátora is nagyobb és emellett még a kijelzője is nagyobb. Az egyetlen előnye vele szemben a Google Pixel 5-nek, hogy ezen már Android 11-es operációs rendszer fut, míg a OnePlus 8-on az eggyel korábbi, 10-es rendszert találjuk.

Megvegyük-e?

Szóval összességében az a benyomásunk, hogy ezen az áron nem érdemes megvenni a Google Pixel 5-öt, mert amiben több, mint a korábbi széria, az nem ér annyit, mint a kettő közötti árkülönbség. Szóval, ha mindenképpen Google Pixel telefont akarunk vásárolni magunknak és szempont az is, hogy ez a készülék  viszonylag jövőbiztos legyen (pl. rendelkezzen 5G-vel, illetve legyen rajta Android 11 hogy mást ne mondjunk), akkor érdemesebb a Google Pixel 4a 5G-t megvásárolni.

Amennyiben éppen van fölösleges 220 000 forint környéki pénzünk (persze ezt az értéket megtolja majd még felfelé a magyar áfa is, ha nálunk is kapható lesz a készülék), akkor jobb ötletnek tűnik beruházni a OnePlus 8 sorozat valamelyik darabjába.

Ha azonban elkötelezett Android puristák vagyunk (ez az az irányzat, akik nem szeretik, ahogyan a különféle gyártók belepiszkálnak az Android operációs rendszerbe, helló, Samsung Galaxy) és/vagy szélsőségesen lelkesedünk mindenért ami Google, hovatovább elképzelni nem tudjuk az életünket egy olyan Google Pixel telefon nélkül, amelyik rendelkezik ultraszéles kamerával, akkor ne habozzunk lecsapni rá. Bár attól tartok, hogy ez egy meglehetősen szűk vásárlói kört fog jelenteni.

Tudja ezt persze a Google is, nem véletlen, hogy első körben mindössze 800 000 darabot gyártottak le az új telefon zászlóshajójukból, aztán majd megnézik, hogy mit dob a gép, bár mi úgy sejtjük, hogy nem ez lesz a techóriás legmegtérülőbb terméke.

Keresés az oldalon