Melyik iPad a jobb?

Balázs
Nézzük, hozza-e a papírformát a két csúcskategóriás tablet összecsapása!

Az iPad Pro 12.9 (2020) egykor a legjobb táblagép volt, ám a fiatalabb testvérének, az iPad Pro 12.9 (2021) érkezésének köszönhetően kissé lemaradt, de vajon jelenti ez azt, hogy le is kellene írnunk? Ez egy izgalmas kérdés, ami nagyban függ attól, hogy mennyire olcsón lehet hozzájutni az iPad Pro 12.9 (2020) készülékhez, és mennyire fontos számodra, hogy a legújabb technológiával rendelkezz.

Ezek tudatában azt is hozzá kell tennünk, hogy mindkét táblagép még mindig nagyon figyelemre méltó kis hordozható kütyünek minősül, és több mint alkalmas a legtöbb olyan feladatra, amit menet közben, vagy otthon akarunk elvégezni.

Nyilván végső soron azon dől el a dolog, hogy mennyire tudod kihasználni a két készülék kínálta lehetőségeket, úgyhogy a legegyszerűbb összevetni a két tesót és megnézni, melyik lehet számodra az ideális.

iPad Pro 12,9 (2020)
iPad Pro 12,9 (2020) (Forrás: Apple)

Első ránézésre

A két készülék közötti különbség már az árakban is megjelenik, jelenleg a magyarországi piacon jó pár tízezer forintnyi eltérés van a két készülék között az ifjú titán javára. Persze az se mindegy, hogy az új versenyző melyik verzióját nézzük, hiszen létezik a sima Wi-Fi-s változat, ami ennél valamivel olcsóbb, míg az 5G-s verzió pedig drágább.

Az árversenyt némiképp árnyalja az a tény is, hogy az Apple közvetlenül már egy ideje nem árusítja a 2020-as iPad Pro-t, ez azonban nem jelenti azt, hogy ne juthatnánk hozzá akciósan valamelyik viszonteladónál, sőt, éppenséggel pont ezt jelenti. További eltérést jelenthet az árakban, hogy mekkora tárhellyel vásároljuk meg a tableteket, a 2020-as verzió esetében ez lehet 128 GB és 1 TB, míg az új jövevénynél 128 GB, 256 GB és 2 TB a választható opciók és értelemszerűen minél nagyobb a tárhely, annál többet kell fizetni érte.

Kinézetre egyébként úgy hasonlítanak egymásra a tabletek, mint két tojás, elvégre ugyanannak a konstrukciónak két változatáról van szó, úgyhogy nincs értelme arra számítani, hogy első blikkre kiszúrhatunk valami látványos eltérést.

Az első érdemi különbséget a kijelző mutatja, ami a régi készülék esetében egy LCD panel volt, az újnál pedig egy Mini LED, ami papíron világosabb és jobb minőségű képet jelent a bratyójához képest, bár felhasználó legyen a talpán, aki ezt a különbséget szabad szemmel képes lesz kiszúrni.

A kamerák tekintetében két igazán lényeges eltérést figyelhetünk meg. Az egyik, hogy a 2020-as iPad minimális értéken 24 FPS-sel (képkocka/másodperccel) képes 4k-s videót rögzíteni, míg a 2021-es verzió ugyanezt már 30 FPS-sel hozza. A másik, hogy az újabb modellben egy 12 megapixeles ultraszéles kamerát helyeztek el a régi, klasszikusabb 7 megapixeles szelfikamerájával szemben. Mondjuk ebben az esetben sem árt figyelembe venni, hogy tableteknél a legritkább esetekben szokott döntő tényező lenni a kameraminőség, általában nem fotózni vesszük őket.

iPad Pro 12,9 (2021)
iPad Pro 12,9 (2021) (Forrás: Apple)

A teljesítmény

Egészen eddig tanácstalanul vakarhattad a kobakodat, hogy mégis, mi a fenéért érné meg több pénzt kiadni a 2021-es verzióért, ha alig van bármi érdemi eltérés a kettő között. Nos, a két készülék teljesítménye megadja a választ. Az újabb tabletbe ugyanis az Apple M1-es chipkészlete került bele, ez pedig olyan kraftot ad neki, amit eddig csak a MacBookokban láttunk.

Ez persze egy átlagos tabletfelhasználónak nem biztos, hogy feltűnik, ugyanakkor azok számára, akik mondjuk zenéléshez, vagy videószerkesztéshez használnák a gépet, igen látványos előrelépésnek tűnik majd.

A nagy teljesítményhez természetesen több RAM is jár, a 2021-es iPad Pronál választhatunk a 8, vagy 16 GB-os konstrukció között, míg a 2020-as tesója csak 6 GB RAM-mal kapható. Azt is érdemes megemlíteni, hogy a két készülék közül csak az újabb támogatja az 5G-t.

Melyiket vegyem meg?

Ez rajtad áll, igazából két szempontot ajánlanánk a figyelmedbe. Ha csak egy sima, mezei tablet kell neked, akkor a 2021-es iPad Pro óriási túlzás lenne, hiszen távolról sem fogod tudni maradéktalanul kihasználni, ugyanakkor ha úgy akarsz iPad Pro-t vásárolni, hogy az még hosszú évek múlva is tablet versenyképes tablet legyen, akkor lehet, hogy mégis érdemesebb az újabb jövevény mellett dönteni, már csak az 5G támogatása miatt is.