Kütyü 2020. október 06.

iPad Air 4 kontra Samsung Galaxy Tab S7 – Melyiket vegyem meg?

Balázs Kütyü 2020. október 06.
A legfrissebb Apple tabletnek a korábbi gyakorlattól eltérően most van kihívója.

Az Apple kontra Samsung meccs egy meglehetősen régi játék, de ennek a fő színtere nem a tabletek, hanem az okostelefonok világa, mivel az előbbi területen eddig megkérdőjelezhetetlen volt az almás fölény. Ez most megváltozni látszik, de ugyanakkor azt sem érdemes kijelenteni, hogy bármelyik fél is győzelmet aratott volna, egyszerűen arról van szó, hogy a korábbi viszonyoktól eltérően már van értelme elgondolkodni azon, hogy ezúttal egy Android alapú csúcstabletet szerezzünk be az Apple termék helyett.

Az árak

Azt persze gyorsan előre leszögeznénk, hogy egyik kütyüt sem neveznénk pénztárcabarát megoldásnak, így ha a jó, de olcsó tabletet akarod beszerezni, akkor azt keresd máshol. A Samsung Galaxy Tab S7 olyan 250 ezer forint környékéről indul, de ha extra kívánságaink vannak (5G, háttértárbővítés, nagyobb kijelző, stb.) nagyon gyorsan háromszáz fölött találhatjuk magunkat.

Ezzel szemben, és ilyet is ritkán írt le eddig földi halandó, az iPad Air 4 tűnik az olcsóbb megoldásnak, ami olyan 230 ezer forintról indul, de az extrákkal itt is gyönyörűen el lehet szállni.

Az alma ellen szól azonban, hogy az iPad Air 4 csúcsa sem tudja az 5G-t.

A külcsín

Itt a két versenyző között nincs túl nagy különbség, olyannyira, hogy ha lepakoljuk őket egymás mellé, a felületes szemlélődő még össze is keverhetné őket. Az iPad több színben hozzáférhető, a Galaxy Tab S7 viszont kevésbé csiricsáré, szóval ha a hagyományosabb színvilágú tablet külsőket kedveljük, akkor ezt a kört elviszi a Samsung, de ha a színesebb dolgokért vagyunk oda, akkor pedig az Apple győzött.

A kijelző

Itt először is figyelembe kell venni, hogy a Samsung Galaxy Tab S7 és az S7 Plus kijelzői nagyon durván eltérnek egymástól és míg az előbbi 11 colos 1600 x 2560-as felbontású LCD kijelzője jól tud kezelni kb. bármit, amit rászabadítunk, azért nem árt megjegyezni, hogy az S7 Plus 12,4 colos, 1752 x 2800-as felbontású AMOLED kijelzője az igazán erős versenyző. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy az iPad kijelzője kisebb is és a felbontása sem annyira éles, mint akár az alap S7-es tableté.

A kamera és az akkumulátor

Az Apple az utóbbi időben elég sok követ megmozgatott annak érdekében, hogy hardveres és szoftveres szinten is feljavítsa a kameráit, ám papíron így is a Galaxy Tab S7 és az S7 Plus tűnik a nyertesnek a 13 és az 5 MP-s kameráikkal. Persze ez nem jelenti azt, hogy az iPad Air 4-nek panaszra lenne oka, elég ütős kis szerkezetet kapott a maga 12MP-ével, viszont a sötétebb helyeken nem fog túl jó képeket készíteni.

Amiben az almás cég kétségtelenül jobb, az a videó front, mivel nem csak 4k-ban tud felvenni (erre képes a Galaxy Tab S7-es széria is), de a Samsung tabletek 30fps értékével szemben ezt 60-ason is meg tudja csinálni.

Az akkumulátorok összecsapásából is a Samsung jön ki győztesen, mivel az iPad Air akksijának 10 órás élettartamát simán túlszárnyalja a Tab S7 a maga 15 órájával.

Specifikációk

Anélkül, hogy szétszálaznánk a részleteket, mindkét tabletről azt lehet elmondani, hogy igen bika processzort kaptak és lényegesen gyorsabbá váltak, mint szériájuk eggyel korábbi darabja. Hogy most az A14 Bionic proci, vagy a Snapdragon 865 Plus-e a jobb, azon el lehetne kardozni, de ilyen szinteken jelenleg ez tö fölösleges, mindkettő nagyon penge. Az iPadhez van Apple Pencil, az S7-hez meg S Pen, annyi a különbség, hogy az utóbbi jár a tablethez, míg az Apple Pencil-t külön kell megvenni. Ami még lényeges különbség a két tablet között, hogy az S 7-es széria háttértára bővíthető, míg az iPad-é meg gránitba lett vésve sajnos.

Összességében tűnhet úgy, hogy apróságokban a Samsung vizsgázott jobban, de ha almafanatikus vagy, akkor úgy sem fog meggyőzni és mindezek ellenére sem lehet azt mondani, hogy az iPad lényegesen gyengébb lenne, mint a vetélytársa, szóval a végén úgyis az egyéni ízlés fog dönteni.

Keresés az oldalon