Szépség 2019. szeptember 21.

Meglepő dolgokra bukkantunk kézfertőtlenítők tesztelésekor

Marci Szépség 2019. szeptember 21.
Öt terméket vizsgáltunk meg, és közben kiderült, Magyarország nagyhatalom a különféle kézfertőtlenítő termékek előállításában, legalábbis a német láncok (Rossmann és DM) polcain ott sorakoznak mind. Olyan szemszögből is rápillantottunk a fertőtlenítőkre, hogy milyen hatással van a környezetünkre - hiszen a fő összetevő az etanol, ami egyébként egy kevésbé káros anyag.

De kell-e egyáltalán nekünk a kézfertőtlenítő? A kérdésre a rövid válasz, hogy akkor nem árt, ha nincs lehetőségünk kezet mosni, mert utóbbi azért hatékonyabb, legalábbis az amerikai kutatásokból és cikkekből ez a verdikt olvasható ki. A vizsgált termékeket – kendő, gél és spray – a fent említett kiskereskedelmi láncok polcairól emeltük le, mert a hozzáférhetőséget szerettük volna előre venni. Egyébként lehet hazai online kereskedőktől is direktben bio és vegán kézfertőtlenítőket kapni, de azok legalább dupla áron mozognak – volt olyan, ami ötször annyiba került, mint egy „hagyományos” termék.

Ugyanakkor a fő összetevőnek, az etanolnak (nem iható alkohol) az előállítása nem a legvadabb környezetterhelés, aki nem hiszi, olvasson utána.A vita ezzel az anyaggal kapcsolatban inkább arról szól, hogy szabad-e a kukoricából üzemanyagot csinálni, miközben éheznek.

Mennyire bántjuk a Földet és magunkat a termékekkel?

Aki ennek ellenére nem hiszi, hogy az etanol kozmetikai célú felhasználásával nincsen óriási para, az guglizzon csak rá – csak a bőrükért aggódókat fog találni. A téma körüljárása közben bukkantam az Envirnmental Working Group (EWG) nagyon hasznos kozmetikai adatbázisára, ami az internet teleirkálásának szintjénél jóval összetettebb mérőszámokkal, tudományosan méri le, hogy egy anyag jó vagy rossz (tényleg jó játék, és a kereső segítségével gyakorlatilag egyből megkapjuk az adott anyag angol nevét, amit bemásolhatunk ide). Azért meg külön fantasztikus, hogy termékeket is be lehet írni, természetesen csak a legnagyobb cégek és termékek szerepelnek, ezek pont nem!

Azért itt szögezzük le, hogy bacikat, vírusokat és gombákat ölünk, tehát alapvetően mérgekről beszélünk, ezért vízbe ne nagyon dobáljuk őket! Viszont a szemetesbe mehetnek, mert a méreg elpárolog…

Akkor nézzük, amelyik nem etanollal fertőtlenít

A Rossmann sajátmárkás terméke, az olaszos fantázianevű ISANA med 2in1 Desinfektionstücher az egyetlen, melyik nem etanollal hanem Didecil-dimetil-ammónium-kloriddal megy. A fenti EWG-pontok tekintetében, a tízes listán (1-es a legbarátibb) az alkoholunk 2-es pontszámot kap, míg kloridunk 1 és 3 közé esik, „felhasználástól függően”.

Ahogyan a nevéből is kitűnik, egy kendőről beszélünk, így nem csak a kezünket, hanem tárgyakat is fertőtleníthetünk vele a leírás szerint. Utóbbit azért nem erőltetnénk, mert filmes nyomot hagy, amit törölgethetünk le. Itt jön elő, hogy nem alkohollal van dolgunk, ami elpárolog nyomtalanul, viszont a kezünkön kifejezetten kellemes hatása van az anyagnak, nem ragad, de nem is érezzük a szárítást, amit az etanol okozhat. Az illata kifejezetten kellemes és friss, a csomagolás pedig könnyen visszazárható, és ebben találjuk a legtöbb terméket. Magának a kendőnek az anyaga talán a legkellemesebb volt (egyikkel sem volt baj), viszont az kijelenthető, hogy a legnedvesebb mind közül. A csomagolás egyébként vegán emblémát is magán hordozza, mint a másik nagy lánc terméke is.

ISANA med 2in1 Kézfertőtlenítő kendő

249 Ft

Hirdetés

Magyar fertőtlenítőkendő minden helyzetre

A Brado Life, mint kiderült egy teljesen magyar szegedi cég gyártja, a Forin, aminek tarsolyában több más ismerős terméknévre is bukkanhatunk. Ez az öt terméket magába foglaló papírdobozos fertőtlenítőkendő már tudja azt, amit a fenti áru nem, valóban törölgethetünk vele büntetlenül tárgyakat is. Ez az etanolnak köszönhető tulajdonság a szagán is érződik, ami ugyanakkor nem mondható zavarónak, és a csípést, szárítást sem tapasztaltuk. Talán ez a kendő a legkevésbé masszív, és az ISANA-hoz mérten sprőd hatást kelt, de tapintása kellemes és ez is betöltötte teljesen a funkcióját. A csomagolása először pazarlónak tűnhet, mindegyik kendő külön van zacskózva, de mint asszisztensem megsúgta, egy kiránduláshoz talán ez a legideálisabb.

Brado Life

Kb. 270 Ft

Hirdetés

Aloe vera a DM-től

A DM sajátmárkás terméke, a Balea Hygiene Reinigungstücher is vegán, valamint Aloe Verát is tartalmaz, ami egy kicsit aláver a tárgyak törölgetésének, mivel nem párolog el olyan nyomtalanul, mint a Brado Life, de a ISANA-t ebben körökkel veri.

A csomagolás lezárása szinte teljesen megegyezik a nagy vetélytárséval, viszont ez kisebb, amiért cserébe csak 10 kendő van benne. A szaga ennek is erősebben alkoholos, viszont itt sem éreztük a szárító hatást. A kendők anyagában és a nedvességben is a fenti két vetélytárs közé raknánk…

Balea Antibakteriális törlőkendő

269 Ft

Hirdetés

Egy újabb magyar versenyző: kézfertőtlenítő gél

A HiClean és Glory termékeket gyártó HiClean Kft. is hazai cég, mely egyébként Európa-szerte szállítja termékét. Mi a DM-ben a citrom illatú Glory terméket kaptuk le a polcról, ami a leírások szerint a legmagasabb etanolszázalékkal bír, 70 százalék, a történet azért fontos, mert több cikk is kiemelte, hogy 60 százalék alatt sarlatánságról beszélhetünk.

A 100 milliliteres termékből leírása szerint egy alkalommal 3-5 ml között használhatunk fel, tehát „legrosszabb esetben” is 20 tisztításra elég. Természetesen mondanunk sem kell, hogy a zselével tárgyakat inkább ne kenjünk be, mert nehéz letörölgetni. A termék alkoholszagát kifejezetten jól fedi a „citrom illat”, ami talán egy kicsit túlzás, de valóban itt már nem alkoholszagról van szó. Maga a zselé kifejezetten jó tapintású, élmény szétkenni a kézen, és nem hagy ragacsos érzést maga után. Nagyon szimpatikus volt a hippi énemnek, hogy jelzik, biológiailag lebomló termékről van szó.

GLORY Kézfertőtlenítő gél

Kb. 500 Ft

Hirdetés

Naná, hogy a Jimjams beauty is egy magyar cég!

A talán legformabontóbb termék, amit megvásároltunk, az Alveola Kft. által gyártott Jimjams kéz- és bőrfertőtlenítő sray-je (és ha már a cégeknél tartottunk, itt az volt igen szimpatikus, hogy kiemelték elköteleződésüket a természetvédelem iránt). A toll formát pedig azzal magyarázzák, hogy praktikus kiszerelésüknek köszönhetően, kimondottan ajánlják kézi táskákba, autóba. Javasolják továbbá repülős utazásokhoz is. Maga a spray felvitele jó élmény, habár a célzással néha gondok vannak.

Talán ennek a legsemlegesebb a szaga, de lehet, hogy mindez azért van, mert az az érzésünk, hogy az egy szisszentés viszi fel a legkevesebb matériát, de pontos méréseket nem végeztünk. Mindenesetre miután két-háromszor megnyomtuk a tetejét és elég folyadék ment a kezünkre, itt sem ütköztünk nagyon erős szárító érzésbe.

JimJams Antibakteriális kéz- és bőrfertőtlenítő spray

Kb. 350 Ft

Hirdetés

Keresés az oldalon