Idén rekordmagas áron kaphatóak a Márton-napi libaételek: a hazai termelés visszaesése és a piaci nehézségek miatt minden libahúsfajta jelentősen drágult. Egy egész liba már 10 ezer forint körül mozog, a libamáj pedig akár 23 ezer forintba is kerülhet kilónként – írja a Blikk Rúzs.
November 11-én ismét elérkezik Márton napja, amely a magyar néphagyományok egyik kiemelt ünnepe. A jeles naphoz nemcsak népi babonák és szokások kötődnek, hanem a jellegzetes libaételek is. A legismertebb hiedelem szerint annak az év egészében nem lesz szerencséje, aki ezen a napon nem fogyaszt libát.

Egyre kevesebb a liba
Bár a hagyomány töretlen népszerűségnek örvend, idén különösen rossz hír a vásárlóknak, hogy a folyamatos járványügyi problémák, a visszaeső eladások és a baromfitartás magas erőforrás-igénye miatt a hazai libatermelés évről évre csökken.
Ez a kínálati hiány jelentősen megemeli az árakat is.
A Pénzcentrum összesítése szerint egy 5–6 kilogrammos liba jelenleg körülbelül 10 ezer forintért vásárolható meg.A libamell kilója nagyjából 8 ezer, a libacomb pedig 6 ezer forint körül mozog. A hízott liba szárnytő ára körülbelül 1800 forint, a libanyak 900 forint, míg egy liter bolti libazsírért 1200 forintot kérnek. Ha valaki házi előállítású zsírt szeretne, annak már 3–4 ezer forint körüli összeggel kell számolnia. A liba legértékesebb része továbbra is a libamáj, amely kilónként akár 23 ezer forintba is kerülhet.

