Székelyföldi csapat, a farkaslaki Kotyogó Étterem séfjei nyerték a “Magyarország étele 2025” versenyt. Balázs Hunor és Laczkó Szilárd Botond a “Kun földeken barangolva” nevű, kizárólag helyi alapanyagokból készült fogásukkal arattak sikert. Az étel pirított bárányroládból, paszternákpüréből, csicseriborsó fasírtból és narancsos répakrémből áll.
“Minden hozzávalót 50 kilométeres körzetből szereztünk be, helyi termelőktől, a báránytól a Hargitához köthető erdei mogyoróig” – emelte ki Balázs Hunor séf. A győztes étel receptjét június 4-én Szakácsfelvonulás keretében mutatják be a Parlamentnél.
A Szamos Mátyás Tányérdesszertverseny győztese a Cukor Csipke Kommandó “Sofia” desszertje lett. A Magyarország itala versenyen László Bernadett koktélja és a Szicsek Szőlő pálinka diadalmaskodott.

A Magyarország étele verseny egy rangos, gasztronómiai megmérettetés, amelyet immár nyolcadik alkalommal hirdettek meg. A verseny célja, hogy ösztönözze a magyar konyha hagyományainak megőrzését és továbbfejlesztését, valamint új, innovatív ételek megalkotását.
A 2025-ös verseny mottója: „A Tiszán innen: Kis Kunság, túlnan Nagy Kunság”, amely a kun hagyományokra és a régió gasztronómiai értékeire helyezi a hangsúlyt.
A verseny során a résztvevőknek 20 adag ételt kell elkészíteniük, amelyből 8 adagot a zsűri és a fotózás számára tálalnak, míg a fennmaradó 12 adagot parti falatkák formájában a látogatók kóstolhatják meg.
