Sem papírtasak, sem vászonzsák: tarolhat hétfőtől a Lidl 3999 forintos megoldása
Amikor friss, ropogós, illatozó kenyér kerül az asztalra, az is késztetést érez, hogy falatozzon belőle, aki épp nem éhes. Akár sós, akár édes formában tálaljuk, egy, a pékségben csupán pár perccel korábban vásárolt kenyér igazi gasztronómiai élményt tud nyújtani. De hogyan érhetjük el ugyanezt a kellemes hatást, ha a pékárut már órákkal, esetleg napokkal korábban beszereztük?
A kenyér frissességének megőrzése a megfelelő tároláson múlik.
Mivel hamar kiszáradhat vagy fordított esetben megpenészedhet, fontos, hogy kellő figyelmet fordítsunk a kenyér tárolási módjára, így nem csak az élvezeti értékének fenntartását biztosíthatjuk, de elkerülhetjük az élelmiszerpazarlást is, ami végső soron pénzmegtakarítást eredményez. Ebben a cikkben áttekintjük a különböző tárolási lehetőségeket, és bemutatjuk, milyen megoldást kínál a kérdésre a Lidl.
Mi történik a szakszerűtlen tárolás során a kenyérrel?
A kenyér természetes alapanyagokból készül, így gyorsabban romlik, mint az előre csomagolt, tartósítószeres pékáruk. Két módon veszíthet minőségéből:
- kiszárad, ha túl sok levegő éri,
- penészes lesz, ha túl nedves környezetben van.
Arra kell tehát törekednünk, hogy megtaláljuk a páratartalom és a szellőzés közti egyensúlyt.
A minőség megőrzése rövidebb és hosszabb távon: hogyan kell?
Mielőtt megválaszolnánk a kérdést, gyorsan tisztázzunk egy tévhitet: sokan úgy tudják, hogy a hűtő meghosszabbítja a kenyér élettartamát, de a valóságban a kenyér gyorsabban szárad ki hűtőben a hideg és száraz környezet miatt. Való igaz, hogy meleg, párás időben a hűtő átmenetileg megóvhatja a pékárut a penészképződéstől, de ebben az esetben is ajánlott szakszerűen becsomagolni, tehát tulajdonképpen nem önmagában a hűtő segít megőrizni a minőségét.
Akik ritkábban járnak vásárolni, de szeretnék, hogy mindig legyen kenyér az asztalon, azok számára a legjobb megoldás a fagyasztás. Nem bonyolult művelet: fel kell szeletelni a kenyeret, a szeleteket jól zárható, légmentes zacskóba kell csomagolni, amit a fagyasztóba helyezünk. Felhasználáskor csak annyit olvasszunk ki, amennyire az adott étkezésnél épp szükségünk van. A felmelegítés kenyérpirítóban is történhet.
Ha csak rövidebb időre tárolnák a kenyeret
Rövidebb idejű kenyértárolásra többféle megoldás is létezik. A papírzacskó általánosságban csak pár órára jelenthet megoldást: jól szellőzik, és lassabban szárad ki benne a kenyér, mint ha csak a levegőn lenne. Használhatunk mosható textilzsákot is. A természetes és környezetbarát kenyérzsák, különösen a vászonból vagy lenből készült típusok jól szellőznek, mégis védenek a kiszáradástól.
Azonban mindkét esetben tovább megőrizhető a pékáru minősége, ha egyúttal kenyértároló dobozba is helyezzük.
Elérkeztünk tehát a lényeghez: a kenyértárolóhoz.
Mi a jó kenyértároló doboz titka?

A kenyértároló dobozok esetén a legfontosabb a jó szellőzés. Ha ezen felül még a lakásunk egyedi dísze is lehet a termék, az csak emeli az értékét. A Lidlbe hétfőn, október 13-án érkező kenyértároló mindkét kritériumnak megfelel: hátoldalán szellőzőnyílásokat alakítottak ki, alakja, lágy ívei és az „1973”-as felirat az elülső oldalán hamisítatlan retró hangulatot varázsol a konyhába. A háromféle színben (piros, bézs, fekete), Silvercrest márkájú, kb. 30X16X20 cm méretű termék porszórt fémből készült, lehajtható tetővel. Ára 3999 forint.
A kenyér tárolása nem bonyolult feladat, de több annál, mintsem hogy “bedobjuk valahová” a pékárut: a megfelelő módszerrel nemcsak tovább élvezhetjük a frissességét, de csökkenthetjük az élelmiszer-hulladék mennyiségét is. A tárolási eszközöket kombinálhatjuk is, ám a legjobb megoldás az, ha egy eleve erre a célra gyártott, jól szellőző, például a Lidlben is kapható dobozban tartjuk a kenyeret.
Érdemes az Akciós-Újság.hu oldalán megtalálható más áruházláncok akciós termékeit is átböngészni, például:

